Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport & voeding       Duurtraining       Cafeine       Duursportsupplementen    

0 5 - 0 5 - 2 0 0 9

  Red Bull verbetert tijdrit (Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2009 Feb;19(1):61-78.)

Red Bull, het energiedrankje dat je koopt bij het pompstation, verbetert de tijden van wielrenners. Dat schrijven bewegingswetenschappers van University of Texas in de International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Hoe langer de naam van een wetenschappelijk tijdschrift is, des te lager staat het in de regel aangeschreven. Rule of thumb. Deze studie illustreert nog eens waarom.

Red Bull verbetert tijdrit
De onderzoekers gaven twaalf ervaren wielrenners de ene keer een halve liter van een drankje met een smaakje en de andere keer een halve liter Red Bull. Zo consumeerden de wielrenners in de Red Bull-groep twee gram taurine, [structuur hieronder] 1.2 gram glucuronolactone, honderdzestig milligram cafeïne, vijftig gram suikers, veertig milligram vitamine B3, tien milligram vitamine B5, tien milligram vitamine B6 en tien microgram vitamine B12. Veertig minuten later moesten de proefpersonen fietsen. Ze moesten een equivalent verzetten van de arbeid die ze zouden verrichten als ze een uur lang op
Taurine
zeventig procent van maximale zuurstofopname [VO2max] zouden rijden.

Het energiedrankje werkte. Hadden de sporters een gewoon drankje gedronken, dan waren ze 65 minuten kwijt. Hadden ze een halve liter Red Bull achter de kiezen, dan hadden ze de tijdrit al na 61,5 minuten achter de rug.

Cafeine
Mooie cijfers, maar ze geen goed beeld van wat sporters in real life mogen verwachten van energiedrankjes als Red Bull. Voordat het experiment begon hadden de wielrenners al twaalf uur niet gegeten.

Drie maal raden wie het onderzoek heeft betaald.

's Nachts studeren gaat beter met Red Bull (20-11-2008)
Te weinig geslapen? Red Bull Light werkt, het spul met suiker niet (26-7-2006)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken