Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Dementie & Alzheimer       Selenium     Supplementen & Longevity  Suppletie & longevity     Resveratrol  Resveratrol    

2 5 - 0 1 - 2 0 0 7

  Resveratrolgebruikers hopen op een langer leven (Wired Jan, 23, 2007)
De publiciteit over de levensverlengende werking van resveratrol heeft ertoe geleid dat grote groepen mensen resveratrol zijn gaan slikken.
Resveratrol
Dat meldt het technologiemagazine Wired.
Wired spreekt met fanaten die dagelijk vijftig milligram resveratrol gebruiken en ervan dromen hun levensduur met jaren te verlengen. Sommige gebruikers denken erover om hun inname verder te verhogen, tot doses van vierhonderd milligram per dag. De enige bijwerking die ze ervaren is dat ze sneller blauwe plekken krijgen.
David Sinclair, de man achter de resveratrolstudies, gebruikt zelf ook, maar wil daarover in het Wired-artikel niets zeggen.
In het artikel komt ook kritikaster Jay Olshansky aan het woord, de bedenker van de Homo sapiens robustus. "Fen-phen and ephedra are classic examples of substances that people thought were useful, and were administered by physicians before proper clinical evaluation", aldus Olshansky. "It's the exact same story with human growth hormone: The science came out, wasn't evaluated, and subsequently we discovered problems."
Strikt genomen heeft Olshansky natuurlijk gelijk, maar op het web vind je groepen resveratrolgebruikers die er anders over denken. [Webstek: ResveratrolNews.com] Bovendien kregen de muizen in de gepubliceerde trials dagelijks tientallen tot honderden milligram resveratrol per kilogram lichaamsgewicht, zonder dat dat ze last kregen van bijwerkingen.

0 5 - 0 3 - 2 0 0 7

  Verouderen gaat anders (The Scientist 5th March 2007)
Muizen met mitochondria die genetisch vijfhonderd keer sneller verouderen dan normaal worden net zo oud als muizen met gewone mitochondria. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in Nature Genetics.
Die ontdekking ondermijnt een populaire theorie over veroudering. Volgens die theorie is veroudering het gevolg van een opstapeling van foutjes in het DNA van mitochondria. Als dat zo zou zijn, zouden anti-oxidanten het tempo van veroudering misschien kunnen vertragen.
De onderzoekers houden de mogelijkheid open dat het ontstaan van grove fouten in het erfelijk materiaal van mitochondria veroudering veroorzaakt.

0 5 - 0 3 - 2 0 0 7

  Blauwdruk voor Homo sapiens robustus (The Scientist Volume 21 | Issue 3 | Page 28 | March 2007)
Stel je eens voor dat we een nieuwe mens konden ontwerpen. Niet een mens die na uiterlijk een eeuw ophoudt met functioneren, maar een mens die langer meegaat. Hoe zou H. sapiens robustus eruit zien? Dat beschrijft dit artikel.
H. sapiens robustus heeft hersenen, die makkelijker neuronen kunnen aanmaken om kapotte neuronen te vervangen. Zijn spieren worden bestuurd door een zichzelf vernieuwend netwerk van zenuwbanen. Dat voorkomt dementie en sarcopenia.
Zijn kaak is groter, omdat die niet twee maar drie generaties tanden herbergt. Ook dat verlengt de levensduur. Hoe gezonder het gebit, des te geringer is de kans op hart- en vaatziekten en dementie.
Een extra ooglid beschermt het oog van H. sapiens robustus tegen agressieve straling, en vermindert de kans op staar en blindheid.
De neus van de duurzame mens is ontkoppeld aan verouderende hormonale netwerken in de hersenen. Sommige geuren die via onze neus onze hersenen bereiken bespoedigen waarschijnlijk het verouderingsproces, blijkt uit fundamenteel onderzoek naar aaltjes. [Science Daily February 20, 2007]
De bloedvaten van de duurzame mens hebben een coating die beschermt tegen cholesterol. Cholesterol is nu eenmaal een killer. Uit studies blijkt dat LDL-cholesterol eigenlijk niet laag genoeg kan zijn.
De botcellen van H. sapiens robustus reageren niet meer op katabole
WR-2731
hormonen als PTH, waardoor botontkalking op hoge leeftijd niet meer automatisch optreedt.
De voeding van H. sapiens robustus is verrijkt met synthetische anti-oxidanten, die vele malen krachtiger werken dan natuurlijke verbindingen als resveratrol en flavanol. Een mogelijkheid is amifostine of WR-2731, dat artsen nu gebruiken om de effecten van medische bestraling te verzachten.
De allerbelangrijkste stap in de creatie van de duurzame mens zou echter een genetische make over zijn. Ingenieurs zouden alle foutjes in het DNA, die resulteren in foute replicaties, moeten rechtzetten. Maar daarvoor zou de H. sapiens robustus een hoge prijs moeten betalen. Hij zou het vermogen verliezen te muteren. Robustus-individuen zouden ongekend oud worden, maar zijn soort zou relatief uitsterven.

1 4 - 0 2 - 2 0 0 7

  Veel selenium in je lichaam? (nutraingredients.com 13/02/2007)
Dan zijn je hersenen tien jaar jonger dan die van iemand met weinig selenium in zijn lichaam. Dat blijkt uit een Chinees onderzoek onder veertienhonderd zestig-plussers. [Am J Epidemiol. 2007 Jan 31; [Epub ahead of print].]

0 6 - 0 2 - 2 0 0 7

  Eenzaamheid verdubbelt kans op Alzheimer (BBC 6 February 2007)
Robert Wilson volgde achthonderd ouderen vier jaar lang. Hoe eenzamer ze zich voelden, des te groter was hun kans op Alzheimer. [Arch Gen Psychiatry, Feb 2007; 64: 234 - 240.]
Eenzaamheid had echter geen effect op het ontstaan van de eiwitplaques in de hersenen die je vindt bij mensen met Alzheimer.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken