Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Detectie van anabolen    

2 9 - 0 1 - 2 0 0 7

  Retroanabolen uit Nederland (US Patent 3,198,792)
Gewone anabole steroiden hebben een platte ruimtelijke structuur. Maar in dit patent uit 1965, dat meer dan honderd pagina's telt, beschrijven Nederlandse onderzoekers een groep anabolen met een ruimtelijke Z-structuur.
Reguliere anabolen zijn 10-beta,9-alfa-steroiden. Dat wil zeggen dat het tiende en het negende koolstofatoom respectievelijk een beta- en een alfa-configuratie hebben. Maar de anabolen in dit patent zijn 10-alfa,9-beta-steroiden. Daardoor ontstaat hun afwijkende ruimtelijke structuur. Anabolen met dat Z-skelet heten retroanabolen, en met dit patent hebben de Nederlanders het hele veld van de retrosteroiden willen claimen.

Retroanabolen uit Nederland

Hierboven zie je de ruimtelijke structuur van regulier testosteron. Bij retrotestosteron maakt het molecuul bij C9, als je van rechts naar links gaat, een knik naar beneden. Bij C10 maakt het retromolecuul weer een knik naar links. Daardoor ontstaat de Z-structuur. Dat zie je hieronder.

Retroanabolen uit Nederland

Als je meer wilt weten over de structuur van steroiden, kun je terecht bij het vierde en vijfde hoofdstuk van Het Anabolenboek.
De Nederlanders konden hun retroanabolen maken omdat ze een natuurlijke stof in handen hadden met zo'n Z-structuur. Dat is, blijkt uit het patent, lumista-4,22-dien-3-one. Vanuit die component bouwden de onderzoekers tientallen retro-analogen van steroiden anabolen die toen al bekend waren.
Ze maakten bijvoorbeeld een retro-variant van methandienone. Het was geen interessante verbinding. Dianabol is anabool, heeft geen progesteronwerking en remt bij kortdurend gebruik en in lage doses de natuurlijke aanmaak van testosteron niet. Retromethandienone is ook anabool, heeft wel degelijk een progesteronwerking en remt de lichaamseigen aanmaak van testosteron.
De meeste hormonen die de Nederlanders hebben gemaakt zijn antihormonen. De meeste hebben ook een beduidend zwakker werking dan hun reguliere analogen. Maar in tabel op bladzijde 106 vind je drie anabolen die misschien wel degelijk interessant hadden kunnen zijn. Die drie retroanabolen hadden wel een anabool, maar geen androgeen effect - en hadden voor het overige weinig bijwerkingen.
Het zijn de compounds 28, 49 en 66, respectievelijk 2-methyl-retrotestosteron, retroandrostanediol en 2-oxymethyleen-retrotestosteron.
Voor zover we weten zijn retro-anabolen niet op de markt gekomen. Het bedrijf waaraan de Nederlanders waren verbonden, Duphar in Weesp, ging waarschijnlijk een andere richting op en liet de anabolen voor wat ze waren.

2 7 - 0 1 - 2 0 0 7

  Dopingsoap rond Quick-Step (Planet Internet/belga/ANP) [Offline]
Oud-renner Johan Museeuw, de huidige woordvoerder van wielerploeg Quick-Step, heeft dinsdag bekend dat hij doping heeft gebruikt - zij het uitsluitend aan het einde van zijn sportieve loopbaan. [ANP 23 januari 2007] [Offline]
"Ik wilde mijn loopbaan in schoonheid afsluiten", zei Museeuw tijdens een persconferentie in Kortrijk. "Daarom deed ik dingen die niet konden."
Museeuw is verwikkeld in een rechtszaak rondom de dierenarts Jose Landuyt. [ANP 16 januari 2007] [Offline]
In de herfst van 2003 deden Belgische agenten een inval bij Landuyt. De arts leverde hormonen aan sporters en de hormoonmaffia. Het netwerk rondom Landuyt reikte waarschijnlijk tot in Nederland, aldus onderzoeksjournalisten.
Het is niet duidelijk of Museeuw zijn bekentenis deed omdat hij ook al tegenover agenten had bekend, en dat binnenkort toch meer over zijn dopinggebruik naar buiten zal komen. Museeuw stapte meteen op als woordvoerder van Quick-Step.
Op diezelfde dag plaatste Het Laatste Nieuws een artikel waarin merendeels anonieme bronnen in het wielermilieu aan het woord komen over doping- en druggebruik binnen Quick-Step. De pijlen richten zich vooral op de manager van Quick-Step, Patrick Lefevere, die zich al dertig jaar zou inlaten met doping.[Planet Internet 23 januari 2007] [Offline]
"Groeihormoon kwam van de apotheek, epo bestelden de renners meestal via internet", zegt een anonieme Italiaanse ploegarts. "Als je een goed seizoen wou rijden, moest je tussen de 20.000 en 30.000 euro neerleggen, producten inbegrepen. Lefevere wist ervan, zag het gebeuren, en keurde het allemaal goed."
Manager Lefevere liet, op dezelfde dag dat het stuk in HLN verscheen, weten dat hij het er niet bij liet zitten. "Dit zijn zonder meer lasterpraktijken waarop zeker een rechtszaak volgt", zei hij. "Ik ga me niet zomaar ten onrechte laten beschuldigingen van dopegebruik en drugshandel." [ANP 23 januari 2007] [Offline]
Twee dagen later plaatste HLN nog een beschuldiging aan het adres van Lefevere. Een renner, die nog reed in Quick-Step, vertelde dat zijn collega's binnen Quick-Step behalve doping ook drugs gebruiken. [deWielersite 25 januari 2007] [Offline] "Renners nemen drugs op feestjes, ze moeten niet vrezen om betrapt te worden, want bij controles worden mensen omgekocht. Lefevere en Van Mol zijn op de hoogte van deze praktijken en verdienen er zelfs geld aan."
Van Mol is Yvan Van Mol, de sportarts. Die zou bijverdienen aan adviezen aan sporters over welke producten wel en niet kunnen worden opgespoord.
HLN's bron zegt dat hij om zakelijke redenen anoniem wil blijven. "Ik moet mijn huis afbetalen en kan niets anders dan koersen, dus moet ik nog een paar jaar in het peloton overleven. Verder gebeurt alles in het wielrennen mondeling. Niets op papier, niets te bewijzen. Wie spreekt, wordt uitgespuugd." [ANP 25 januari 2007] [Offline]
Manager Lefevere is echter ook betrokken in een andere affaire – die rond de Belgische senator Jean-Marie Dedecker. Dedecker stapte in september 2006 naar hormoonjager Johan Sabbe, met een dossier over dopinggebruik in het wielrennen. Omdat Dedecker had gezegd dat hij kennis had over dopingkuren van Vlaamse renners, daagt Lefevere hem voor de rechter. De uitlatingen van de senator waren lasterlijk, aldus Lefevere. [ANP 26 januari 2007] [Offline]
En omdat hij toch bezig is, heeft Lefevere herhaald dat hij ook Het Laatste Nieuws gaat vervolgen. De manager wil een fors bedrag zien. "Mijn eer en goede naam zijn op zo'n manier in het gedrang gekomen, dat dit niet zonder gevolgen kan blijven”, zei hij op 26/1/2006. [ANP 26 januari 2007] [Offline]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken