2 4 - 0 5 - 2 0 10
Rhodiola rosea levensverlenger in dierstudie (Biogerontology. 2009 Feb;10(1):27-42.)
Wormpjes kunnen 15 procent langer leven als ze kleine hoeveelheden Rhodiola rosea krijgen toegediend. Dat schrijven celbiologen van de Universiteit van Utrecht in Biogerontology. Het Russische kruid, dat op de markt is als energiesupplement, werkt waarschijnlijk als een milde stressor en zet in cellen antiverouderingsmechanismen een tandje hoger.
Makers van sportsupplementen leerden Rhodiola rosea kennen dankzij obscure Russische studies, waarin extracten van de wortel van het plantje het uithoudingvermogen van proefdieren verhoogden. Rhodiola zou onder meer spiercellen aanzetten om meer ATP aan te maken. Sommige humane studies tonen aan dat sporters die Rhodiola rosea slikken inderdaad een beetje beter presteren, maar er zijn ook humane studies waarin het supplement niet werkt. In die negatieve studies gebruikten de onderzoekers trouwens lichte doses gedurende een niet al te lange periode.
Dosering en tijdsduur speelt ook een belangrijke rol in de Utrechtse studie. De onderzoekers stelden het aaltje Caenorhabditis elegans bloot aan een extract dat voor 3 procent uit salidroside bestond, een actieve stof in Rhodiola. De onderzoekers mengden het extract door de voedingsbodem van de aaltjes.
De meest optimale concentratie was 10 microgram Rhodiola-extract/ml. Daarbij leefden de aaltjes vijftien procent langer. Bij hoge concentraties werd de life span van de wormpjes echter korter.
Aaltjes leven ongeveer 2 weken. Blootstelling aan Rhodiola rosea werkte beter als de aaltjes hun hele leven waren blootgesteld dan als ze pas op dag 7 van leven Rhodiola-extracten kregen [Rho 10 - early].
De onderzoekers dienden de aaltjes ook stressprikkels toe als hitte en het bestrijdingsmiddel paraquat. De levensverkortende werking daarvan werd minder door Rhodiola.
De Utrechtenaren ontdekten dat Rhodiola het longevity-gen DAF16 activeert. Daardoor investeert de cel meer energie in onderhoudsprocessen - en vertraagt het verouderingstempo. Waarschijnlijk doet het plantje dat door ergens in de cel iets te beschadigen, en zo een reactie uit te lokken. Voer voor de aanhangers van de hormesistheorie.
In soortgelijke proeven verlengen bijvoorbeeld ook extracten van ginkgo, groene thee of druiven de levensduur. Het is niet waarschijnlijk dat al die stoffen op dezelfde manier werken. "Apart from a search for responsible single components, a parallel approach aimed at identifying synergy between single compounds is of interest", schrijven de Utrechtenaren.
Het zal de onderzoekers van McMaster University, die muizen langer kunnen laten leven met een cocktail van antiverouderingssupplementen, als muziek in de oren klinken.
|
|
|