Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Rhodiola       Duursportsupplementen       Fytopreparaten       Duursport & voeding    

2 1 - 0 4 - 2 0 0 4

Rhodiola vergroot uithoudingsvermogen

Extracten van de wortels van de vetplant Rhodiola rosea vergroten het uithoudingsvermogen en werken misschien ook wel anabool. Dat ontdekten Russische onderzoekers. In hun experimenten verhoogt Rhodiola de concentratie van het energiefosfaat ATP in de spiercel.

In het Noorden van Eurazie groeien verschillende Rhodiolavarianten. Kruidengenezers gebruiken een aantal daarvan zijn al eeuwen als adaptogenen: om perioden van fysieke en psychologische stress verlichten.

Rhodiola rosea

Rhodiola crenulata
Niet zonder reden, doen studies vermoeden. Extracten van Rhodiola verhogen de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen, maken spieren sterker, geven duuratleten meer uithoudingsvermogen en beschermen het hart tegen inspanning. We moeten darabij wel opmerken dat het gros van al die Rhodiolastudies is verschenen in ontoegankelijke Russische literatuur - en kwam ook nog eens tot stand onder het communistische regime, waarin de partij voorschreef wat onderzoekers moesten ontdekken.

De studie waarover dit stukje gaat is een uitzondering. De onderzoekers publiceerden hem onlangs in de Bulletin of Experimental Biology and Medicine, een Russisch tijdschrift dat ook verschijnt het Engels. De auteurs beschrijven daarin een proef met ratten, die twee verschillende Rhodiolapreparaten kregen. Een controlegroep kreeg niets, een andere kreeg een extract van Rhodiola crenulata, weer een andere een extract van Rhodiola rosea.

Salidroside
Rhodiola crenulata bevat hoge concentraties van de stof salidroside. De onderzoekers verkregen het extract uit wortels, die waren opgestuurd door Chinese collega's. Die hadden de wortels geoogst aan het einde van de bloeiperiode, ze in stukjes gesneden en ze gedroogd in een kamer met een temperatuur van dertig graden. Daarna hadden ze met alcohol de stoffen uit de plantendelen gehaald en de alcohol weggedestilleerd. Het extract bestond voor 3 procent uit salidroside.

Rosavine
Die stof zat ook in het extract van Rhodiola rosea, maar minder dan in dat van Rhodiola crenulata. In Rhodiola rosea zaten ook een stel rosavines - rosavine, rosine en rosarine - en nog meer stoffen, maar daar keken de onderzoekers even niet naar.

Rosine
De onderzoekers onderwierpen de ratten zes dagen lang aan een experiment waarbij ze de dieren eerst met een slangetje 50 milligram extract per kilogram lichaamsgewicht toedienden.

Rosarine
Dertig minuten later lieten de Russen de ratten met een gewichtje aan hun staart zwemmen in een aquarium. Als de dieren - na een half uur of zo - bijna verdronken visten de onderzoekers de ratten uit het water. Dertig minuten later herhaalden ze de proef.

Na zes dagen slachtten de onderzoekers de dieren en onderzochten ze hun spiercellen. De ene helft van de dieren ging onder het mes vlak nadat hun laatste zwempartij erop zat, de andere helft kreeg nog een etmaal respijt.


Extracten van de wortels van de vetplant Rhodiola rosea vergroten het uithoudingsvermogen en werken misschien ook wel anabool. Dat ontdekten Russische onderzoekers. In hun experimenten verhoogt Rhodiola de concentratie van het energiefosfaat ATP in de spiercel.


Uit de spieren van de ratten haalden de Russen de mitochondria. Daarin bepaalden ze de concentratie ATP. De resultaten staan hierboven. Rhodiola rosea verhoogt de aanmaak van ATP. Wat, zo vraag je je af, zou er gebeuren als je Rhodiola combineert met creatine?


Extracten van de wortels van de vetplant Rhodiola rosea vergroten het uithoudingsvermogen en werken misschien ook wel anabool. Dat ontdekten Russische onderzoekers. In hun experimenten verhoogt Rhodiola de concentratie van het energiefosfaat ATP in de spiercel.


Oeps. Bijna vergeten te vertellen.

De ratten die Rhodiola rosea kregen hielden het in het water ook langer uit. Ratten die niks kregen bleven iets langer dan dertig minuten zwemmen. De Rhodiolaratten hielden het bijna drie kwartier uit. De ratten die de andere Rhodiolavariant hadden gekregen presteerden ongeveer even goed als de ratten in de controlegroep.

1. M. Abidov, F. Crendal, S. Grachev, R. Seifulla, T. Ziegenfuss. Effect of Extracts from Rhodiola Rosea and Rhodiola Crenulata (Crassulaceae) Roots on ATP Content in Mitochondria of Skeletal Muscles. Bulletin of Experimental Biology and Medicine, Vol. 136, No. 6, December, 2003, 585-7.
2. Tolonen A, Pakonen M, Hohtola A, Jalonen J. Phenylpropanoid glycosides from Rhodiola rosea. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2003 Apr;51(4):467-70. [Link]Rhodiolasupplement werkt net niet

Onderzoekers van The Cooper Institute hebben een supplement met Rhodiola rosea uitgetest op wielrenners. Zonder resultaat.

Het middel bevatte per drie capsules - de dagelijks in te nemen hoeveelheid - een gram Cordyceps sinensis, 300 milligram Rhodiola rosea, 200 microgram chroom en 800 milligram bestanddelen als calciumpyruvaat, natriumfosfaat, kaliumfosfaat, ribose en adenosine.

De Amerikanen keken onder meer naar de opname van zuurstof en de tijd die de renners op vol vermogen konden rijden. De gebruikers van het supplement scoorden op alle variabelen iets beter dan de renners in de controlegroep. De verschillen waren alleen net niet significant.

Earnest CP, Morss GM, Wyatt F, Jordan AN, Colson S, Church TS, Fitzgerald Y, Autrey L, Jurca R, Lucia A. Effects of a commercial herbal-based formula on exercise performance in cyclists. Med Sci Sports Exerc. 2004 Mar;36(3):504-9. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken