2 7 - 0 7 - 2 0 1 0
Rioolafvoer sportscholen bommetjevol anabolen (Anal Bioanal Chem. 2010 Jul 21. [Epub ahead of print].)
Via de toiletten van sportscholen stromen dagelijks forse hoeveelheden anabolen en amfetamines het riool in. Dat ontdekten onderzoekers van Aachen University toen die de rioolafvoer van twee sportscholen in het Duitse Aken analyseerden. Gelukkig zijn amfetamines en de anabolen die op dit moment in zwang zijn milieuvriendelijk.
Grote groepen mensen gebruiken legale en illegale life style drugs als anticonceptiepillen, medicijnen, recreatieve drugs, erectiemiddelen en spierversterkers. Al die middelen verlaten het lichaam via de urine. Je vindt ze dus terug in het riool. Analyseer je rioolwater, dan meet je welke middelen de bevolking van een stad gebruikt.
Italiaanse onderzoekers achterhaalden zo in 2008 dat in het weekeinde de concentratie coke in het rioolwater van Milaan fors toeneemt. [Environ Health Perspect. 2008 Aug;116(8):1027-32.] Leuk wetenschapsnieuws voor een cursiefje in de krant, maar achter dat onderzoek schuilt een prangender vraag: breken rioolzuiveringen al die middelen wel af? In Milaan was dat voor veel feestdrugs tussen twee haakjes niet het geval. [Water Res. 2008 Feb;42(4-5):961-8.]
In Aken keken de onderzoekers naar middelen die chemische bodybuilders gebruiken in de rioolafvoer van twee sportscholen op vier momenten. En jawel, ze vonden fikse concentraties boldenon, methyltestosteron, amfetamine en efedrine - en ook vochtafdrijvers als furosemide [Lasix] en hydrochlorothiazide.
Daarna bestudeerden de onderzoekers rioolwater dat binnenkwam bij zuiveringsstations [feed] en gezuiverd afvalwater [effluent] dat de zuiveringsinstallaties verliet. In het aangevoerde rioolwater vonden de onderzoekers inderdaad wat anabolen, maar dat stelde niet zoveel voor als je het afzet tegen de hoeveelheid amfetamine en vochtafdrijvende middelen.
De onderzoekers realiseren zich dat maar een klein deel van die middelen afkomstig is uit de urine van bodybuilders.
In de afvoer van de zuiveringscentrales waren de anabolen en de amfetamines verdwenen. Ze worden dus afgebroken. Dat geldt niet voor de vochtafdrijvende middelen.
Chemische sporters zijn dus niet zo'n probleem - maar hartpatiënten wel. Zij zijn immers de grootste groep gebruikers van vochtafdrijvers. Hun medicijnen worden niet afgebroken door zuiveringsinstallaties en stromen ongehinderd het milieu in. Wat ze daar doen? Dat is onbekend. "Maar het wordt hoog tijd dat we dat gaan uitzoeken", concluderen de Duitsers.
|
|
|