Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Gevaarlijke supplementen       Zoek: Efedra       GHB       Vitamines    

0 9 - 1 1 - 2 0 0 4

RIVM: vaker vergiftiging door supplementen

Het aantal kinderen dat is vergiftigd met multivitamines is vorig jaar met 25 procent gestegen tot 233. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM, Acute vergiftigingen bij mens en dier. Ook vergiftiging door afslankpreparaten op basis van efedra komt steeds vaker voor. Het aantal gevallen van GHB-vergiftiging stabiliseert daarentegen.

Het rapport inventariseert het aantal keer dat het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum vorig jaar door artsen is geraadpleegd over patienten met vergiftigingsverschijnselen. Het verslag vertelt dus niet hoeveel mensen er in totaal ziek werden door vergiftiging, maar kan wel tendensen aangeven.

Het rapport noemt het groeiende aantal kinderen dat door een overschot aan vitamines ziek wordt 'een afspiegeling van de huidige gezondheidscultuur in Nederland om steeds meer vitaminepreparaten te gebruiken'. Veel kinderen krijgen van hun ouders extra vitamines, maar de meeste overdoseringen ontstaan doordat kinderen zelf uit de vitaminepotjes snoepen. Zeker bij preparaten die er uitzien en smaken als snoep, in de vorm van sterretjes, zonnetjes en winegums, is het gevaar reeel. Hieronder een overzicht van het totale aantal vergiftigingen bij kinderen onder de twaalf jaar.


RIVM: vaker vergiftiging door supplementen


'Enkele preparaten bevatten bijvoorbeeld hoge concentraties vitamine A', schetst RIVM het gevaar. 'Als een klein kind de inhoud van een potje van dergelijke multivitamines, bijvoorbeeld 45 gummies opeet, dan kun je een vergiftiging verwachten waarvoor ziekenhuisopname nodig is. Bovendien zijn al veel voedingsmiddelen verrijkt met extra vitamines, waardoor losse vitaminepreparaten het risico op overdosering vergroten.' De onderzoekers hebben dat probleem aangekaart bij de Voedsel- en Waren Autoriteit.


RIVM: vaker vergiftiging door supplementen


Ook het aantal vergiftigingen door drugs nam sterk toe. Het totale aantal informatieverzoeken is de afgelopen jaren verdubbeld. In 2000 waren er 656 meldingen, in 2003 1210. De sterkste stijgers waren te vinden in de groep van de smartproducts. Binnen die groep nam vooral het aantal vergiftigingen door energizers als ginseng en vooral efedra. Minder stegen deden de meldingen over vergiftiging door relaxing herbs als St.-Janskruid en valeriaan, en de hallucinogene paddo's

Bij defedraproducten gaat het meestal om stackers uit smartshops, sportscholen en gezondheidswinkels, waarin behalve ook efedra ook cafe´ne en guarana is verwerkt. Het rapport noemt de meeste klachten trouwens 'mild'. 'Ze bestaan uit onrust, angst, agitatie, versnelde hartslag, hartkloppingen en pijn op de borst.' De klachten die het Informatiecentrum ontving gingen meestal over combinatiepreparaten.

RIVM: vaker vergiftiging door supplementen
Het rapport vindt de toename van het aantal vergiftigingsgevallen alarmerend. Sinds 2000 nam het aantal informatieverzoeken over efedra toe met maar liefst 586 procent. Waren er in 2000 nog maar 16 meldingen van vergiftiging, in 2003 waren dat er 110. Het rapport voegt daar nog aan toe dat efedra inmiddels is verboden als supplement.

Wat GHB betreft: de groei is eruit. Het aantal GHB-vergiftigingen waarvoor artsen contact zochten met het centrum groeiden van 91 in 2000 tot 174 in 2001. De jaren daarna zette de stijging minder hard door, met 194 meldingen in 2002 en 212 in 2003.

Velzen AG van ; Gorcum TF van ; Riel AJHP van ; Meulenbelt J ; Vries I de. Acute vergiftigingen bij mens en dier - Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum Jaaroverzicht 2003 - RIVM Rapport 348802021. RIVM, 2004. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken