Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Onzinnige & verdachte studies       Overgewicht     Afvallen   Afvallen     Afslanksupplementen   Afslanksupplementen    

1 3 - 0 6 - 2 0 0 7

  Rode wijn is een afslankmiddel, zegt dierstudie (J Nutr Biochem. 2006 Feb;17(2):139-42.)
Als je ratten een dieet geeft met extra veel vet - de energie komt voor zestig procent uit vetten in plaats van elf procent - dan worden de dieren onherroepelijk en snel dik. Maar geef je ratten daarbij ook matige hoeveelheden rode wijn, dan blijft de groei van hun vetlagen binnen de perken.
Dat ontdekten onderzoekers van de Spaanse Universitat Rovira i Virgili. De regering van Spanje [die overigens belang heeft bij de export van rode wijn - red.] financierde het onderzoek.
De onderzoekers gaven drie groepen nog jonge ratten acht weken lang een standard diet (SD), een high fat diet (HFD) of een high fat red wine diet (HFRWD). SD = 21 procent van de joules komt uit eiwit, 68 procent uit koolhtdraten. HF - 16 procent komt uit eiwit, 26 procent uit koolhydraten. De ratten in de rode wijn groep hadden niet alleen toegang tot gewoon drinkwater, maar ook tot rode wijn. De dieren konden zoveel drinken en eten als ze wilden.
De ratten in de HFRWD-groep aten spontaan iets minder dan de dieren in de HF-groep.

Rode wijn is een afslankmiddel, zegt dierstudie

De onderzoekers hebben niet onderzocht hoe dat kan, maar ze vermoeden dat de polyfenolen in rode wijn - resveratrol voorop - de opname van vet door de darmen remt. Daardoor dringen voedingsvetten dieper door in het spijsverteringskanaal, en dat werkt verzadigend. Als je het nieuws over Optimel Control hebt gevolgd, zal het mechanisme je bekend voorkomen.

Rode wijn is een afslankmiddel, zegt dierstudie

De toevoeging van rode wijn aan het HF-dieet remde de toename van het lichaamsgewicht dan ook af. Dat deed het ook met het vetpercentage. In de figuur hierboven zie je het relatieve gewicht van de epididymale vetweefsels, een merker voor vetpercentage.
De onderzoekers denken dat de gevonden effecten deels het gevolg zijn van een verminderde opname van vet, deels van een toegenomen verbranding van vet.

1 7 - 0 6 - 2 0 0 7

  Afslankmiddel Alli is een klapper (Los Angeles Times June 15, 2007)
In de Verenigde Staten is Glaxo's afslankmiddel Alli in de vrije verkoop gegaan. Alli, een laag gedoseerde variant van Xenical, blokkeert de opname van vetten door de darmen. Alli-gebruikers nemen ongeveer dertig procent minder vet op
Afslankmiddel Alli is een klapper
uit hun voeding dan normaal.
Eet je drieduizend kilocalorieen per dag, en consumeer je daarbij honderd gram vet, dan neem je door Alli dagelijks 225 kilocalorieen minder op.
Alli is het eerste farmacologische afslankproduct dat met de goedkeuring van de FDA in de schappen van Amerikaanse supermarkten en drugstores ligt. Wie het wil kopen heeft geen recept nodig. Volgens Amerikaanse media staan de mensen letterlijk in de rij om het nieuwe product te kopen.
"I have never in my life experienced anything like this", zegt apotheker Roe Love in de LA Times.
Vooral vrouwen zouden volgens de LA Times Alli kopen. Het viel de bronnen van de krant op dat de meeste kopers niet dik waren, en Alli kochten om nog slanker te worden.
In de Amerikaanse boekhandels ligt inmiddels het nieuwe dieetboek van Caroline Apovian. The Alli Diet Plan: Your Essential Guide to Success with Alli. [Google]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken