Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Krachttraining & voeding       Krachttraining       Duurtraining    

2 0 - 0 8 - 2 0 1 0

  Rustperiode met minder trainen beter dan helemaal stoppen (Journal of Sports Science and Medicine (2009) 8, 622-628.)

Kayakkers die een rustperiode inbouwen raken minder conditie kwijt als ze toch nog drie keer per week een beetje gaan sporten. Gereduceerde training is bovendien beter voor de testosteron-cortisolratio dan helemaal niet trainen. Dat concluderen sportwetenschappers van de University of Murcia uit een experiment waaraan 14 mannelijke top-kayakkers meededen.

De Spaanse studie begon vlak nadat de proefpersonen hadden meegedaan aan de World Championship. De helft van hen deed 5 weken niks [training cessation of TC], de andere helft trainde in die periode nog drie keer per week [training reduction of TR].

De gereduceerde training hield in dat de proefpersonen een keer per week een korte krachttraining afwerkten. De proefpersonen beperkten zich tot de bench-press, de bentover-row en de squat. Van elke oefening maakten de proefpersonen 3 sets van 10 reps. Een andere training roeiden ze, en een tweede training fietsten ze. Beide duurtrainingen duurden 40 minuten en hadden een intensiteit van 80 procent de VO2max.

Vlak voor de World Championship [T1] hadden de onderzoekers de fysiologie van de sporters bepaald. Toen de rustperiode was afgelopen [T2] deden ze dat nog een keer. Ze ontdekten dat de VO2max en de zuurstofopname bij de second ventilatory threshold [VT2] in beide groepen terugliepen, maar dat de afname groter was bij de sporters die vijf weken niet trainden.


Rustperiode met minder trainen beter dan helemaal stoppen


Er waren nog meer conditionele factoren die sterker achteruitgingen bij de kayakkers die niet meer trainden, zoals het aantal hartslagen bij inspanning of de hoeveelheid arbeid die de proefpersonen konden verzetten. "Performing a minimal maintenance training program in the layoff between seasons seem to be an appropiate measure to prevent athletes from experiencing an excessive loss of aerobic performance", schrijven de onderzoekers.

Dat de conditie sneller afneemt tijdens absolute rust dan tijdens gereduceerde training is niet zo vreemd. Opvallender was het effect van gereduceerde training op de hormoonspiegels in rust. De waarden van de testosteron- en cortisolconcentraties hieronder staan in nanomol/liter.


Rustperiode met minder trainen beter dan helemaal stoppen


Zowel bij de TC- als de RT-groep steeg de testosteronspiegel, maar in beide gevallen was die stijging niet significant. In beide groepen zakte de cortisolspiegel, en dat effect was wel significant. In de RT-groep zakte de cortisolspiegel meer dan in de TC-groep.

De verhouding tussen cortisol en testosteron in het lichaam vertelt iets over de snelheid waarmee het lichaam zichzelf herstelt en opbouwt. Op basis van de gemeten ratio's zou je verwachten dat de RT-groep tijdens de rustperiode beter herstelt dan TC-groep.

Even geen zin meer in de gym? Stop niet, maar train minder (7-7-2010)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken