Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Quercetine & rutine     Afvallen  Afvallen     Afslanksupplementen  Afslanksupplementen    

1 3 - 1 1 - 2 0 0 7

  Rutine en andere stoffen uit rabarber halen vet uit de vetcel (J Agric Food Chem. 2007 Oct 17;55(21):8404-10.)
Dat resveratrol, naringenin en morin de opslag van vet in vetcellen remmen wisten we al. Een Taiwanese studie, die is verschenen in de Journal of Agricultural and Food Chemistry, heeft de lijst met stoffen die vetcellen remmen verder uitgebreid. Vooral rutine [structuurformule hieronder] en o-coumaric acid doen het volgens het onderzoek goed.

Rutine

De Taiwanezen deden experimenten met vetcellen van muizen in reageerbuizen. Stelden ze die bloot aan flavonoiden en kaneelzuren, dan namen de cellen minder makkelijk vetten op. Sterker: de vetten verdwenen uit de vetcel. De mate waarin zie je in de onderstaande tabel.

Rutine en andere stoffen uit rabarber halen vet uit de vetcel

Twee plantenstoffen springen eruit: rutine en o-coumaric acid. Rutine is een versuikerde versie van quercetine. Je vindt hem in rabarber en boekweit. De andere component, o-coumaric acid, is een metaboliet van p-coumaric acid, een verbinding in tomaten, wortels en pinda's.

O-Coumaric Acid

Toen de Taiwanezen nagingen wat de twee best presterende verbindingen precies doen in de vetcellen, zagen ze dat die precies dezelfde effecten hadden.
Ze remden allebei de aanmaak van de vet-receptor PPAR-gamma. De figuur hieronder heeft betrekking op o-coumaric acid, maar de figuur zou voor hetzelfde geld over rutine kunnen gaan. Resveratrol en EGCG remmen volgens andere studies trouwens ook het PPAR-gamma-eiwit.

Rutine en andere stoffen uit rabarber halen vet uit de vetcel

De vetcellen veranderen onder invloed van de plantenstoffen. Ze maken bijvoorbeeld meer adiponectin aan: een eiwit dat de gevoeligheid voor insuline in spiercellen verhoogt. Ook de figuur van hieronder gaat over o-coumaric acid, maar weer zou hij net zo goed over rutine kunnen gaan.

Rutine en andere stoffen uit rabarber halen vet uit de vetcel

De aanwijzingen dat fenolische plantenstoffen vetcellen leegknijpen stapelen zich op. Het is niet raar dat supplementenbedrijven stackers op de markt brengen met dit soort verbindingen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken