Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vorige editie       Recentere editie       Cerebrale doping       Cafeïne    

2 0 - 1 1 - 2 0 0 8

  's Nachts studeren gaat beter met Red Bull (Amino Acids. 2000;19(3-4):635-42.)
Acht jaar oud is deze studie die in 2000 verscheen in Amino Acids, waarin onderzoekers proberen de nootrope effecten van het energiedrankje Red Bull op studenten aan te tonen. Met succes, schrijven ze. "Red Bull heeft een significant effect op het humeur en de mentale vermogens in jonge volwassenen die 's nachts studeren."
's Nachts studeren gaat beter met Red Bull
Goed spul als je blokt voor je examens dus, dat Red Bull. Of als je 's nachts moe bent, maar je hoofd helder wil houden . Maar of dat werkelijk zo is, dat vraag je je na lezing van het stuk af.
De onderzoekers, verbonden aan de University of Vienna, deden experimenten met tien studenten. Die namen om half tien 's avonds een blikje Red Bull - met daarin een gram taurine, 80 milligram cafeïne en 600 milligram glucuronolactone. Een uur later onderwierpen de onderzoekers de studenten aan psychologische tests, die hun humeur en hun prestaties onder stress bepaalden.
Een andere keer herhaalden de onderzoekers de procedure, maar gaven ze de studenten een placebo.
Hieronder zie je de uitkomst van de test die de mentale prestaties tijdens stress meette. GZ = het aantal vragen dat de studenten beantwoordden; GZ-F = het aantal antwoorden minus de foute antwoorden; F = het aantal foute antwoorden.


's Nachts studeren gaat beter met Red Bull


Meer antwoorden, minder fouten. Ziedaar het resultaat. De verschillen zijn inderdaad aanzienlijk.
Hieronder zie je het effect van Red Bull op het humeur. Dit keer zijn de effecten gering. Red Bull maakt dat je je ietsiepietsie meer in balans voelt, en houdt je vitaliteit op peil als de kleine uurtjes aanbreken. Wat dat ook mag betekenen.


's Nachts studeren gaat beter met Red Bull


Hoewel de effecten statistisch significant zijn, willen wij, de zeurpieten van dit no-tech webmagazijn, uit deze studie niet de conclusie trekken dat Red Bull een probaat stimulerend middel is voor hersenwerkers. We hebben moeite met de proefopzet. In de paragraaf waarin de onderzoekers hun proefopzet beschrijven lezen we een zinnetje dat voor ons dit onderzoek op lossen schroeven zet. Daarin schrijven de onderzoekers dat de helft van de proefpersonen nooit koffie dronk. De gemeten effecten zouden wel eens puur het gevolg kunnen zijn geweest van de cafeïne in Red Bull. En verder niets. Als dat zo is, dan had een kop koffie evenveel effect gehad.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken