Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Aminozuren       Testosteron & supplementen       Testosteron & leefstijl    

1 4 - 0 8 - 2 0 0 8

  SAM-e zorgt voor meer testosteron (J Steroid Biochem. 1987 Jan;26(1):93-8.)
Per toeval gevonden. Meer dan twintig jaar oud en ook nog een reageerbuisstudie, maar toch interessant. In dit onderzoek ontdekten Franse biologen dat de testosteron-producerende Leydigcellen meer testosteron afgeven als je ze blootstelt aan een verbinding die als supplement op de markt is: S-adenosyl-methionine, de actieve stof in supplementen als SAM-e.
S-Adenosyl-Methione [structuur hieronder] is een methyldonor. Het molecuul geeft in het lichaam methylgroepen aan andere verbindingen. Hoe het precies kan is nog niet opgehelderd, maar gebruikers ervaren dat S-adenosyl-methionine depressies verlicht en wrakke gewrichten sterker maakt. Datzelfde S-adenosyl-methionine werkt misschien dus ook als een testosteronbooster, blijkt uit de Franse experimenten.
De onderzoekers wisten al dat de aanmaak van testosteron door de testes omhoog gaat naarmate er meer van het hormoon LH koppelt aan zijn receptor in de Leydigcellen. Ze wisten ook dat in het doorgeven van het signaal van de LH-receptor het methyleren van fosfolipiden belangrijk is. En laat dat nou precies
S-adenosyl-methionine
zijn waar S-
adenosyl-
methionine goed in is.
Vandaar het experiment.
De onderzoekers stelden Leydigcellen uit de testes van ratten bloot aan S-adenosyl-methionine, en keken eerst wat er gebeurde met de binding van LH aan zijn receptor. Ze zagen dat S-adenosyl-methionine ervoor zorgde dat er meer hormoon bond aan zijn receptor. De onderzoekers zagen ook dat de cellen meer cAMP aanmaakten. CAMP is een second messenger - een verbinding die fungeert als een boodschapper tussen een geactiveerde receptor op de membraan van de cel en de rest van de cel.
S-Adenosyl-Methione verhoogde ook de aanmaak van testosteron. Dat zie je hieronder.

SAM-e zorgt voor meer testosteron

Bij een hele hoge concentratie - die je als supplementenslikker trouwens nooit zult bereiken - zakt de aanmaak van testosteron juist weer in.
Toen de onderzoekers hun experimenten herhaalden met Leydigcellen waaraan ze ook LH toedienden, deden de ze nog een andere ontdekking. Hoe lager de concentratie LH, des groter was het relatieve effect van S-adenosyl-methionine [in een concentratie van 1,4 milliMol] op de aanmaak van testosteron. Maar ook bij een forse concentratie LH was het effect van S-adenosyl-methionine nog aantoonbaar.

SAM-e zorgt voor meer testosteron

Het is verleidelijk om te speculeren over wat ergonauten met dit onderzoekje kunnen. Is SAM-e misschien een interessant supplement om te gebruiken tijdens anabolenkuren, om te voorkomen dat de lichaamseigen aanmaak van testosteron te veel inzakt? Is het misschien een legaal alternatief voor hormone replacement therapy? Al of niet samen met L-carnitine?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken