Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Longevity-research       Vasten       Levensverlenging & leefstijl       Levensverlenging & supplementen    

2 9 - 1 1 - 2 0 0 9

  Samen houden training en caloriearm dieet verouderende spieren sterk (Exp Gerontol. 2008 Apr;43(4):317-29.)

Als je van plan bent om a. een eeuw oud te worden, en b. je spiermassa zonder hormoontherapie op peil wilt houden, dan vind je in de wetenschappelijke literatuur maar één onderbouwde manier waarop dat misschien kan: door altijd honger te lijden. Lees: calorierestrictie. Gezondheidswetenschappers van Texas A&M University hebben een alternatieve manier ontdekt, waarbij het leven een stuk aangenamer is. Bij labratten werkt het.

Samen houden training en caloriearm dieet verouderende spieren sterk
Calorierestrictie houdt in dat je 40 procent minder joules inneemt dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Je wordt daardoor griezelig mager, je weerstand tegen ziekten vermindert, je hebt weinig energie over om na te denken of veel te voelen, je lichaam kan zichzelf niet warm houden en je hebt het altijd koud - maar je leeft waarschijnlijk tientallen jaren langer. De honger zet alle reparatiemechanismen in je cellen voluit, en daardoor gaan je weefsels tientallen jaren langer mee. Het verval van je spierweefsel door veroudering - wetenschappelijke term: sarcopenia - blijft je bespaard. Maar leuk is het leven niet.

In Experimental Gerontology beschrijven de onderzoekers een proef waarin ze 4 groepen mannelijke ratten met elkaar vergeleken: controledieren die lichamelijk niet actief waren, zoveel konden eten als ze maar wilden en 6 maanden oud waren. [YAL] Uitgedrukt in mensenjaren is een rat van 6 maanden een twintiger.

Een tweede controlegroep was als de eerste controlegroep, maar dan 2 jaar oud. [OAL] Een labrat is dan hoogbejaard.

De eerste experimentele groep volgde levenslang een licht caloriebeperkend dieet. [OCR] De dieren aten 8 procent minder joules dan ze eigenlijk nodig hadden. Bij dat blijven je lichaamsfuncties intact. De onderzoekers bestudeerden de dieren toen ze 2 jaar oud waren.

De tweede experimentele groep at levenslang niet alleen 8 procent minder energie dan eigenlijk nodig was, maar liep ook levenslang in een molentje - zoveel de dieren wilden. [OExCR] Ook die dieren werden bestudeerd toen ze de respectabele leeftijd van 2 jaar hadden bereikt.

Hieronder zie je dat de combinatie van een licht caloriebeperkend dieet en lichaamsbeweging de spiermassa beschermde. De figuur hieronder heeft betrekking op de ratio tussen het gewicht van de kuitspier plantaris en het totale lichaamsgewicht.


Samen houden training en caloriearm dieet verouderende spieren sterk


Spieren degenereren als ze veroudering. Bekijk je ze onder de microscoop, dan zie je dat er in het spierweefsel gaten ontstaan. Ze rafelen, net als de mouwen van een versleten trui. Hieronder zie je hoe lichaamsbeweging voorkwam dat die extra myocyte spaces groter werden.


Samen houden training en caloriearm dieet verouderende spieren sterk


In verouderend spierweefsel verdwijnen spiercellen en wordt hun plaats opgevuld door bindweefselcellen. Steeds meer spierweefsel is dus eigenlijk geen spierweefsel meer. Dat proces wordt stopgezet door lichaamsbeweging, en nog beter door de combinatie van lichaamsbeweging en dieet.


Samen houden training en caloriearm dieet verouderende spieren sterk


Het mechanisme achter de effecten is de onderzoekers niet duidelijk. Dieet en training hadden minimale effecten op de aanmaak van endogene antioxidanten als superoxide-dismutase. De effecten waren te klein om iets te betekenen. Wel ontdekten de onderzoekers dat dieet en training samen de terugval van de aanmaak van het anabole hormoon IGF-1 in de dieren voor een groot deel voorkwamen.


Samen houden training en caloriearm dieet verouderende spieren sterk


De onderzoekers zouden eigenlijk ook een groep ratten vrijwillig moeten laten rennen in een molentje die naar believen kunnen eten. Dat die groep er niet is komt omdat je labratten die ouder zijn dan zes maanden niet meer aan het rennen krijgt. Pas als je ze minder voer geeft, worden ze lichamelijk actief.

Bij mensen werkt het precies zo, vermoeden de Amerikanen. "These findings provide direct evidence supporting the notion that long-term primary prevention strategies in adults to address age-induced sarcopenia should include lifelong mild caloric restriction and daily, continuous voluntary exercise."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken