Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Hitte       Duursport & supplementen       Duursport & voeding    

1 2 - 0 9 - 2 0 0 9

  Sauna werkt als EPO (J Sci Med Sport. 2007 Aug;10(4):259-62.)

Duursporters snoepen 1.9 procent van hun vijfkilometertijd af als ze drie weken trouw pal na hun looptraining een half uur afzien in de sauna. Dat ontdekten sportwetenschappers van de University of Otago in Nieuw-Zeeland.
Sauna werkt als EPO
De onderzoekers wisten al dat een eenmalig bezoek aan de sauna het bloed verdunt. Dat komt doordat het lichaam door de hitte de hoeveelheid plasma in het bloed verhoogt. Je krijgt dus meer, maar ook dunner bloed. Ga je niet eenmalig maar geregeld naar de sauna, dan blijft de hoeveelheid bloedplasma verhoogd, maar gaat je lichaam ook meer rode bloedcellen aanmaken. De onderzoekers vroegen zich af of dat effect prestatiebevorderend werkt.

Om daar achter te komen deden de Nieuw-Zeelanders een proef met zes redelijk getrainde mannelijke hardlopers, die zo'n zes tot zeven keer per week trainden. In het experiment moesten de atleten drie weken lang na elke looptraining een half uur in de sauna zitten met de thermostaat op 85 graden. De sporters mochten zoveel drinken als ze wilden.

Na die drie weken lieten de onderzoekers de proefpersonen zichzelf leeglopen op een treadmill, die was afgesteld op de snelste tijd van de lopers tijdens een vijfkilometerloop. Zoals je hieronder ziet konden de sporters door de drie weken saunabehandeling dat tempo dertig procent langer volhouden.


Sauna werkt als EPO


Het gemeten effect correspondeert met een vermindering van 1.9 procent op de vijfkilometertijd, aldus de onderzoekers.


Sauna werkt als EPO


In het bloed van de sporters zagen de Nieuw-Zeelanders dat zowel de hoeveelheid bloedplasma als het aantal rode bloedcellen was toegenomen. Wat nou precies het prestatiebevorderende effect veroorzaakt durven de onderzoekers niet te zeggen, maar ze vermoeden dat "the end result should be an increase in maximum oxygen consumption".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken