Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Seks       Testosteron & suppletie       Testosteron & leefstijl    

2 1 - 1 1 - 2 0 0 9

  Seks en knuffelen verhogen testosteronspiegel vrouwen (Horm Behav. 2007 Apr;51(4):477-82.)

Vrouwen kunnen hun testosteronspiegel verhogen zonder dat ze daarvoor allerlei farmaceutische poespas nodig hebben, ontdekten Canadese psychologen van Simon Fraser University. Een goede minnaar (m/v) volstaat.

Testosteron
In Hormones and Behavior publiceerden de Canadezen een experiment waaraan 49 jonge vrouwen meededen. De meeste van hen waren heteroseksueel, hun gemiddelde leeftijd was 21 jaar. De vrouwen moesten voor hun avondeten een monster nemen van hun speeksel, waarin de onderzoekers naderhand de concentratie testosteron bepaalden. 's Avonds deden de vrouwen aan sport, bedreven de liefde met hun partner of knuffelden alleen. Daarna namen ze nog een keer een speekselmonster.

Hieronder zie je de concentratie testosteron in het speeksel voor en na de activiteiten. Voor en na de seksuele sessie was de testosteronspiegel het hoogst.


Seks en knuffelen verhogen testosteronspiegel vrouwen


Kennelijk verhoogt het vooruitzicht op seks de testosteronspiegel. Na de seks zorgt niet de lichamelijke inspanning, maar de opwinding, voor een blijvend hoge testosteronspiegel. Als vrouwen alleen maar lichamelijk zijn en geen seks hebben stijgt daardoor hun testosteronspiegel ook. Het vooruitzicht op knuffelen is niet testosteronverhogend.

Het maakt uit of vrouwen klaarkomen door seks. Een vrijpartij met een orgasme zorgt voor een hogere testosteronspiegel na afloop dan seks zonder orgasme.


Seks en knuffelen verhogen testosteronspiegel vrouwen


"Our research suggests that intercourse is associated with higher testosterone in women before intercourse and that intercourse and cuddling increase testosterone in women closely afterwards", concluderen de psychologen. "Our data also suggest that the close intimate physicality of a sexual and non-sexual nature can be beneficial in short-term and perhaps longer-lasting ways for women's sexuality."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken