0 6 - 0 6 - 2 0 1 0
Silk Amino Acids: meer spieren, meer uithoudingsvermogen, meer testosteron (Biol Pharm Bull. 2010 Feb;33(2):273-8.)
Als menselijke sporters net zo goed op gehydroliseerde eiwitketens uit zijde reageren als muizen, dan hebben ze geen Aicar of designer-EPO's meer nodig. En hoewel een zeurderig stemmetje in ons zegt dat het de komende vijftien jaar wel snor zit met de omzet van designer-EPO's en Aicar, lazen wij desondanks met rode oortjes het stuk dat Koreaanse onderzoekers publiceerden in Biological & Pharmaceutical Bulletin.
De onderzoekers, verbonden aan Chungbuk National University en producent Worldway, gaven mannelijke muizen elke dag een preparaat van gehydrolyseerde zijde-eiwitten. Het preparaat, een product van Worldway, bestond voor 34 procent uit alanine, voor 27 procent uit glycine, voor 10 procent uit serine, voor 3 procent uit valine en voor 2 procent uit threonine. De meeste gehydroliseerde zijdepeptides hebben een lengte van 18-19 aminozuren, dus dat zal ook wel gelden voor het uitgeteste preparaat. De doses waren 50, 160 of 500 mg/kg. De eiwitten waren opgelost in water.
Een half uur na toediening moesten de dieren een half uur zwemmen. Een controlegroep kreeg alleen water maar zwom wel.
Op dag 14, 18, 28 en 42 kregen de muizen een gewichtje aan hun staart en moesten ze zwemmen tot ze letterlijk niet meer konden. De muizen die Silk Amino Acids hadden gekregen hielden dat beduidend langer vol dan de muizen in de controlegroep.
Na 44 dagen onderzochten de Koreanen de concentratie cortison [de inactieve analoog van cortisol] en testosteron in het bloed nadat de muizen 30 minuten hadden gezwommen. De zwemsessie verlaagde de testosteronspiegel bij de muizen in de controlegroep, maar bij de dieren die Silk Amino Acids kregen steeg hij. Vooral bij de lagere doses was het effect frappant.
Toen de Koreanen na 44 dagen de lichaamssamenstelling van de muizen bestudeerden zagen ze dat de Silk Amino Acids de spiermassa hadden vergroot.
Het mechanisme achter het prestatiebevorderende effect is, voor zover je dat uit de studie kunt opmaken, tweeledig. Om te beginnen beschermen Silk Amino Acids de spieren tegen radicaalschade die ontstaat als gevolg van fysieke inspanning. De onderzoekers bepaalden dat aan de hand van de hoeveelheid Thiobarbituric Acid-Reactive Substances [TBARS] in de kuitspier. TBARS ontstaan als vetzuren in membranen worden aangetast door radicalen. De onderstaande tabel geeft mg TBARS/gram weefsel na 44 dagen.
Een ander mechanisme is dat de Silk Amino Acids de aanmaak van glycogeen in de lever en de spieren verhogen.
De onderzoekers gebruikten dagelijkse doses van 50, 160 of 500 mg/kg. Voor een sporter van 85 kg komt dat neer op 4.3, 13.6 of 42.5 gram Silk Amino Acids per dag. Gelukkig hebben knaagdieren een metabolisme dat pakweg een factor 10 hoger ligt dan dat van ons. Je kunt die doseringen dus met een gerust hart door 10 delen.
|
|
|