0 9 - 0 8 - 2 0 0 9
Sint Janskruid maakt vetcel resistent voor insuline
(Biochem Biophys Res Commun. 2009 Jul 30. [Epub ahead of print].)
Mensen met diabetes-2 kunnen misschien beter geen Sint Janskruid gebruiken, maar voor gezonde sporters die hun vetlagen willen reduceren is Sint Janskruid misschien weer wel interessant. Tot die conclusie kom je na het lezen van een reageerbuisstudie van biochemici van Louisiana State University, die binnenkort verschijnt in Biochemical and Biophysical Research Communications.
Sint Janskruid staat vooral bekend als een kruid dat milde depressies kan bestrijden, maar ergonauten weten inmiddels dat de plant nog meer interessante eigenschappen heeft. Sint Janskruid verhoogt de afgifte van groeihormoon, vermindert de aanmaak van prolactine en versnelt de afbraak van estradiol. Een belangrijk bestanddeel van Sint Janskruid is waarschijnlijk hyperforin. [Formule hierboven]
Omdat Sint Janskruid een populair supplement is, en omdat steeds meer mensen kampen met overgewicht, vonden de onderzoekers het een goed idee om het effect te onderzoeken van het plantje op vetcellen. Ze stelden vetcellen van muizen bloot aan extracten van wortels, bladeren en bloemen van de plant, en keken vervolgens hoeveel glucose de vetcellen nog konden opnemen. Die proeven resulteerden in de figuur van hieronder.
Je kijkt naar het effect van extracten van de bloemen van Sint Janskruid. Die zitten ook in supplementen. Extracten van de wortels van de plant hadden nauwelijks effect. Extracten van de bladeren, die je ook in supplementen vindt, waren net zo werkzaam als extracten van de bloemen. De onderzoekers hadden cellen blootgesteld aan het extract in een concentratie van 25 microgram/milliliter. De cellen, die overigens ook waren blootgesteld aan insuline, namen daardoor minder glucose op.
Toen de onderzoekers de aanmaak van eiwitten door de vetcellen gingen bepalen, ontstond de figuur van hieronder. Het extract had PPAR-gamma, de moleculaire sensor waarmee vetcellen vetzuren waarnemen, uitgeschakeld. CTL, V = controlegroepen.
"A current hypothesis is that Type 2 diabetes can be viewed as a failure to appropriately expand fat mass in the context of a positive energy balance", schrijven de onderzoekers. "In light of this notion, the ability of Saint John's Wort to inhibit adipogenesis may not be metabolically favorable."
Niet voor mensen met diabetes-2, nee. Maar voor kerngezonde sporters ligt dat misschien anders.
|
|
|