|
||
|
||
0 9 - 1 0 - 2 0 0 1 Sint Janskruid verhoogt afgifte groeihormoon
Sint Janskruid, het kruid dat milde depressies kan bestrijden, is misschien interessant voor naturel bodybuilders. Het doet wat legio supplementen beloven maar in de praktijk niet waarmaken: de afgifte van groeihormoon verhogen. Dat schrijven Britse neuropsychiaters in de juli-editie van Pharmacopsychiatry. De onderzoekers onderzochten de effecten van verschillende preparaten op mensen en ratten. Ze concludeerden dat het kruid, dat de hoeveelheid serotonine in de hersenen verhoogt, meer groeihormoon en cortisol laat aanmaken. Uit de dierstudies bleek echter dat de aanmaak van cortisol vermindert naarmate de dieren het kruid langer gebruiken. Ook de aanmaak van prolactine liep door het kruid terug.
In dezelfde editie van het blad schreven ook Duitse onderzoekers over hun proeven met Sint Janskruid op mensen. Zij werkten met een gestandaardiseerd preparaat, WS 5570. Daarvan was 300 milligram al voldoende om de aanmaak van groeihormoon 'gering maar merkbaar' te verhogen. De aanmaak van cortisol veranderde daarbij niet. Een dosis van 600 milligram maakte de verhoging in het GH-serum al 'duidelijk'. Daarbij steeg in dit geval echter ook de afgifte van cortisol. De effecten waren maximaal 30 tot 90 minuten na inname.(2) Na een trainingssessie met gewichten stijgt de aanmaak van groeihormoon. Die piek is groter dan tijdens de slaap. Bodybuilders of krachtsporters zouden misschien het meeste uit hun suppletie halen als ze vlak voor het trainen hun Sint-Janskruid slikken, zodat de Sint-Janspiek in hun bloed en de trainingspiek samenvallen. Voor wat betreft de verhoging van de aanmaak van cortisol: het is nog maar de vraag hoe ernstig die is. Britse onderzoekers die, enkele jaren eerder, gezonde mensen een fikse dosis Sint Janskruid gaven (9 tabs) rapporteerden een duidelijke vermindering van de aanmaak van prolactine, geen enkel effect op het cortisol en een duidelijke stijging van het groeihormoon.(3) Op de lange termijn neemt de aanmaak van cortisol door Sint-Janskruid in ieder geval af.(4)
1. Franklin M, Cowen PJ. Researching the antidepressant actions of Hypericum perforatum (St. John's wort) in animals and man.
Pharmacopsychiatry 2001 Jul;34 Suppl 1:S29-37. [Link] |
|
|