Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen       Overgewicht       Afslanken    

1 4 - 1 1 - 2 0 0 8

  Slank maar met buikje? Ongezond! (N Engl J Med. 2008 Nov 13;359(20):2105-20.)
Je bent netjes op gewicht, want je BMI schommelt zo ergens rond de 25, maar je hebt wel een buikje. Niks aan het handje, zeiden artsen en voedingsdeskundigen tot voor kort. Want je BMI is toch goed?
Nou - niet dus.
Als je mag afgaan op een grote Europese studie die zojuist verscheen in het sjieke tijdschrift New England Journal of Medicine zijn ook slanke mensen beter af zonder buikje. Ook als je gewicht 'gezond' is, verhoogt een wijde taille-omvang de sterftekans.
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 360.000 Europeanen, die waren verzameld voor een grote studie naar kanker. De Europeanen waren tien jaar gevolgd. Mannen met een BMI van 25,3 en vrouwen met een BMI van 24,3 hadden de laagste sterftekans, bleek uit de studie.
In het groen zie je hieronder het verband tussen BMI en de sterftekans bij vrouwen. In het zwart zie je hetzelfde, maar dan voor mannen. Een te laag BMI verhoogt de sterftekans, maar een te hoog BMI nog meer.

Slank maar met buikje? Ongezond!

De omvang van de taille correleerde ook met sterfte. Hieronder geven de groene curven het verband tussen taille-omvang aan voor vrouwen, terwijl de zwarte lijntjes het verband voor mannen aangeven.

Slank maar met buikje? Ongezond!

De heup-taille-ratio was een iets minder krachtige voorspeller als de taille-omvang.
Tot dusver zijn de onderzoeksresultaten nog niet zo opvallend. Dat worden ze als de onderzoekers het verband tussen enerzijds BMI en de omvang van de taille en anderzijds de sterftekans gaan uitsplitsen. Voor mannen zie je die uitgesplitste verbanden hieronder.

Slank maar met buikje? Ongezond!

De onderzoekers hebben de mannen aan de hand van BMI ingedeeld in drie groepen. Binnen die groepen verdelen de onderzoekers de mannen vervolgens vervolgens weer verder onder aan de hand van hun taille-omvang. Dat gebeurt in quintielen: mannen met een verhoudingsgewijs erg slanke taille, een slanke taille, een gemiddelde taille, een wijde taille en een erg wijde taille.
Zoals je ziet is ook bij lichte mannen met een wijd middel de sterftekans verhoogt. Iets raars is ook aan de hand met mannen met een hoge BMI en een hele slanke taille. [Wij vragen ons eerlijk gezegd af of dat iets te maken kan hebben met beoefenaars van een zekere kosmetische sport, die door het gebruik van bepaalde riskante middelen een markante spiermassa opbouwen...]
Voor vrouwen zie je dezelfde verbanden hieronder.

Slank maar met buikje? Ongezond!

De onderzoekers denken dat hun bevindingen bevestigen dat buikvet linker is dan andere soorten vet. "Adipose tissue, particularly tissue from visceral-fat deposits, secretes potential mediators in the development of chronic diseases", schrijven ze. "This process may explain why abdominal fat distribution was related to the risk of death independently of BMI."
De boodschap is duidelijk. Is je gewicht in orde, maar heb je een buikje? Ga sporten en verbeter je voeding.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken