Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Slaap       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

1 9 - 0 1 - 2 0 0 8

  Slapeloosheid tijdens anabolenkuur (Eur J Appl Physiol. 2008 Mar;102(5):555-60.)
Gebruikers van anabole steroiden vallen net zo snel in slaap als naturel-bodybuilders maar worden 's nachts vaker wakker. Dat ontdekten onderzoekers van de Braziliaanse Universidade Federal de Sao Paulo. Bovendien duurt de diepe slaap van anabolengebruikers korter.
Anabolengebruikers weten uit ervaring dat het gebruik van de spieropbouwende steroiden ten koste gaat van de kwaliteit van de slaap. Artsen weten het ook en hebben zich recent vooral zorgen gemaakt over slaapapneu bij testosterongebruikers.
De interesse van de Brazilianen is breder. Zij willen beter begrijpen hoe anabole steroiden "de architectuur van de slaap" veranderen.
Al in 1985 lanceerden onderzoekers de theorie dat anabolen de stofwisseling een tandje hoger zetten, en dat gebruikers daardoor minder goed slapen - net zoals je minder goed slaapt als je met een volle buik naar bed gaat.
Een probleem met het gebruik van anabolen is dat gebruikers zich ook dagelijks afbeulen in de gym. Intensieve beoefening van sport, zo zeggen sommige studies, verslechtert ook de kwaliteit van de slaap. [Acta Physiol Scand Suppl. 1988;574:36-40.]
Vandaar dat de Brazilianen een experiment besloten uit te voeren met drie groepen proefpersonen: een groep van twintig anabolengebruikers, een groep van twintig naturel-bodybuilders en een controlegroep van twintig niet-spuitende bankzitters. De Brazilianen lieten hun proefpersonen een nachtje slapen in een laboratorium en onderzochten toen de slaap van de proefpersonen.
De gebruikers zaten tijdens de proef gemiddeld in de negende week van kuur. Gemiddeld spoten en slikten ze zo'n 650 milligram anabole steroiden per week. De meestgebruikte injectables waren nandrolon, stanozolol en testosteronesters, de meestgebruikte orals waren oxandrolon, oxymetholon and stanazolol.
De onderzoekers vonden inderdaad verschillen tussen de slaap van de gebruikers en de andere groepen. Je ziet ze in de onderstaande tabel.

Slapeloosheid tijdens anabolenkuur

De TST [= totale slaaptijd - red.] is het grootst bij de controlegroep. De sleep latency time [= de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen] is bij de controlegroep het kortst. Dat suggereert dat het trainen met gewichten de slaapkwaliteit een beetje vermindert.
Anabolengebruikers hebben echter een korter non-REM-fase 4-slaap. Die fase is die van de diepste slaap die we kennen.
Het grootste effect dat de Brazilianen vonden was echter dat de WASO [= wakefulness after onset of sleep = de tijd dat je 's nachts wakker ligt] bij de anabolengebruikers langer was. Vooral daardoor was de totale hoeveelheid slaap die de anabolengebruikers kregen - de SE of de sleep efficiency - geringer.

Slapeloosheid tijdens anabolenkuur

Uit de literatuur halen de Brazilianen een paar theorieen over het mechanisme achter de verslechtering van de slaap door anabolen. Eentje is dat anabolen de werking van serotonine verstoren. Dat doet een afslankdieet ook, en een low carb-dieet helemaal. Als die theorie klopt zouden vooral anabolengebruikers op een low carb-dieet slaapproblemen moeten hebben.
Een andere theorie wijst op het effect de verhoogde estradiolspiegel in het lichaam van de anabolengebruikers [een gevolg van de omzetting van testosteron door aromatase - red.] Samen met androgenen zou dat estradiol ervoor zorgen dat het slaapverwekkende aminozuur GABA minder goed zijn werk doet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken