Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Calcium       Sterke botten       Visolie       Levensverlenging & supplementen    

1 4 - 0 3 - 2 0 10

  Slik visolie, houd je tanden en kiezen (Nutrition. 2010 Nov-Dec;26(11-12):1105-9.)

Hoe meer visvetzuren ouderen binnenkrijgen, des te meer van hun eigen tanden en kiezen hebben ze nog. Dat schrijven tandartsen van de Japanse Niigata University in Nutrition.

Slik visolie, houd je tanden en kiezen

DHA

EPA
Geef je muizen en ratten visolie, dan verbetert de gezondheid van hun gebit. In hun tandvlees en kaakbeen vermindert de aanmaak van ontstekingsfactoren als prostaglandin E2, prostaglandin F2a, leukotriene B4 en platelet activating factor omlaag. Daardoor raken tanden en kiezen minder makkelijk los, en vallen ze minder snel uit. De onderzoekers vroegen zich af of visolie ook het menselijke gebit beschermt, en deden een onderzoek onder 55 Japanners van 74 jaar.

De onderzoekers berekenden met vragenlijsten hoeveel van de visvetzuren DHA en EPA [structuurformules hiernaast] de ouderen dagelijks binnenkregen, en verdeelden de ouderen aan de hand daarvan in drie groepen - of, beter gezegd, tertielen. In het eerste tertiel zat 33.3 procent van de ouderen met de laagste inname van DHA en EPA, in het derde tertiel zat 33.3 procent van de ouderen met de hoogste inname. Daarna keken ze naar het gebit van de ouderen - en zagen dat de ouderen die de meeste visvetzuren consumeerden ook nog de meeste eigen tanden hadden.

Hieronder zie je het verband tussen DHA en het aantal tanden en kiezen. Daaronder zie je het verband tussen EPA en het aantal tanden en kiezen.


Slik visolie, houd je tanden en kiezen

Slik visolie, houd je tanden en kiezen


Toen de onderzoekers de ouderen 5 jaar volgden ontdekten ze dat vooral DHA het gebit beschermde. De ouderen met de laagste inname van DHA hadden 150 procent meer kans op het uitvallen van tanden of andere periodontal events dan de andere ouderen.

De inname van de Japanners was hoog. Gemiddeld aten ze 947 mg DHA en 635 mg EPA per dag. Als je dat in de vorm van 1000 mg-visoliecapsules wilt binnenkrijgen, dan moet je toch denken aan een stuk of 5-6 caps/dag.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken