Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Duurtraining       Duurtraining & voeding       Krachttraining & voeding    

2 5 - 0 9 - 2 0 0 3

Snel opneembare koolhydraten na de training voor kracht- en duursporters

Als kracht- en duursporters na hun workout een portie snel opneembare koolhydraten binnenkrijgen, nemen hun spieren die sneller op dan normaal. Dat suggereert een dierstudie, waarin onderzoekers ratten lieten squatten of in een tredmolen lieten lopen. Het gevonden effect kan misschien het herstel van de spieren na een workout versnellen.

De onderzoekers onderwierpen de dieren eerst aan een trainingsprogramma, dat je hieronder in de bovenste rij van de tabel beschreven ziet. Na de laatste training kregen de dieren een infuus in hun poten, dat insuline en glucose binnenbracht. Omdat de glucose was gemerkt, konden de onderzoekers bepalen hoeveel suikers de spieren hadden opgenomen. Die resultaten staan in de onderste rij van de tabel.


Krachttraining
Ratten squatten* drie sets van tien reps squatten, met 75 procent van de 1RM.
Drie trainingen per week, twaalf weken lang.

Duurtraining
Ratten liepen 45 minuten hard in een tredmolentje.
Drie trainingen per week, twaalf weken lang.

Controlegroep
Ratten deden helemaal niks.

Opname glucose door spiergroep

9,91 micromol per gram per uur

10,23 micromol per gram per uur

6,4 micromol per gram per uur

De ratten trainden op een speciaal voor knaagdieren geconstrueerde squatmachine.

De bevindingen zijn niet alleen interessant omdat ze laten zien dat ook zowel duur- als krachtsporters mogelijk baat kunnen hebben bij koolhydraatsuppletie na training. De ratten in de duurtraininggroep hadden aanzienlijk meer joules verbrand dan de ratten in de krachttraininggroep. Dat verschil zie je echter niet goed terug in de opname van de koolhydraten.

De onderzoekers ontdekten ook dat de opname van de koolhydraten alleen was verhoogd voor de spiergroepen die waren getraind. The training adaptions are restricted to the muscles recruited for the exercise performance, schrijven ze. In die spieren was de aanmaak van het transporteiwit GLUT4 verhoogd.

Dat kan betekenen - maar dat is speculatie - dat de optimale hoeveelheid koolhydraten na trainingssessies afhankelijk is van de grootte van de spiergroepen die je hebt getraind. Een sessie voor de rug, borst en schouders vraagt daardoor waarschijnlijk om meer koolhydraten dan een sessie waarin je je hebt beperkt tot de armen. En een sessie waarin je je benen hebt getraind vraagt waarschijnlijk om de meeste koolhydraten van allemaal.

Yaspelkis BB 3rd, Singh MK, Trevino B, Krisan AD, Collins DE. Resistance training increases glucose uptake and transport in rat skeletal muscle. Acta Physiol Scand. 2002 Aug;175(4):315-23. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken