Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport & voeding       Duusport & suppletie       Cafeïne       Testosteron & suppletie    

Caffeine chewing gum gives faster final sprint and higher T levels

2 9 - 0 8 - 2 0 1 0

  Snellere eindsprint en hogere testosteronspiegel met cafeïnekauwgum (Eur J Appl Physiol. 2010 Aug 25. [Epub ahead of print].)

Vermoeide wielrenners maken betere sprinttijden als ze kauwen op cafeïnekauwgum. Dat schrijven sportwetenschappers van het Nieuw-Zeelandse Eastern Institute of Technology binnenkort in de European Journal of Applied Physiology.

Snellere eindsprint en hogere T-spiegel met cafeïnekauwgum
De onderzoekers lieten 9 mannelijke wielrenners eerst 2 keer 5 intervallen van 30 seconden op vol vermogen sprinten. Daarna kauwden de renners 5 minuten op 6 stukjes Jolt-kauwgum. Vervolgens sprintten de renners nog eens 2 keer 5 intervallen van 30 seconden op vol vermogen [set 3 en set 4].

Een andere keer onderwierpen de onderzoekers hun proefpersonen aan dezelfde procedure. Toen gaven ze de renners kauwgum zonder cafeïne [placebo].

De hoeveel arbeid die de renners tijdens hun tweede reeks sprints konden verzetten - hun power - verminderde met 5.8 procent onder placebocondities. Kregen de renners cafeïne, dan verminderde hun power met slechts 0.4 procent.


Snellere


De onderzoekers bepaalden in het speeksel van hun proefpersonen de concentratie cortisol en testosteron. De intervaltraining zorgde voor een fikse verhoging van de testosteronspiegel. Tijdens de laatste 2 intervallen was die 89 procent hoger dan tijdens de rust in de placebogroep. Kregen de renners cafeïne, dan was hun T-spiegel 100 procent hoger.


Snellere eindsprint en hogere T-spiegel met cafeïnekauwgum

Snellere eindsprint en hogere T-spiegel met cafeïnekauwgum


Dat cafeïne de testosteronspiegel tijdens intensieve training verhoogt is niet nieuw. Wel nieuw is dat cafeïne de stijging van de cortisolspiegel vermindert. Onder placebocondities steeg die met 83 procent, nadat de sporters cafeïne hadden gekregen met 42 procent.

De onderzoekers vermoeden dat een beschaafde dosis cafeïne, toegediend als kauwgum, wielrenners niet alleen harder laat trappen, maar ook sneller laat herstellen. "Caffeine ingestion has a positive effect on the testosterone to cortisol ratio and may provide additional benefits by enhancing muscles anabolic processes", schrijven ze.

Kauwgum is een doeltreffende manier om sporters cafeïne toe te dienen. De cafeïne wordt waarschijnlijk direct via membranen in de mond opgenomen, en niet via de spijsvertering.

Jolt is in Nederland niet verkrijgbaar.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken