0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Soja       Plantaardige eiwitten     Kankerpreventie  Kankerpreventie     Prostaatkanker   Prostaatkanker    

1 2 - 0 8 - 2 0 0 9

  Sojamelk reduceert kans op prostaatkanker (Cancer Causes Control. 1998 Dec;9(6):553-7.)

Mannen die elke dag een glas sojamelk drinken hebben dertig procent minder kans op prostaatkanker. Mannen die elke dag meer dan een glas sojamelk drinken hebben maar liefst zeventig procent minder kans op prostaatkanker. Dat ontdekten epidemiologen van de Californische Loma Linda University in 1998 in een onderzoek onder twaalfduizend mannen
Sojamelk
die behoorden tot de Zevende dagsadventisten.

Omdat Zevende dagsadventisten zo gezond leven, zijn het interessante studie-objecten voor epidemiologen. In 1976 en 1977 vroegen de onderzoekers van twaalfduizend mannen hoe ze aten. De grootste groep van de mannen volgden ze vervolgens zes jaar laag, tot de vroege jaren tachtig. Zo ontdekten de onderzoekers dat het drinken van sojamelk de kans op prostaatkanker flink verlaagde. Dat vertelt de tabel hieronder.


Sojamelk reduceert kans op prostaatkanker


Tweeduizend mannen werden nog langer gevolgd. Ze deden ook mee met een studie naar de gezondheidseffecten van milieuverontreiniging, de Men In The Smog-studie. Die mannen werden gevolg tot 1992. Hieronder zie je dat in die groep het beschermende effect van sojamelk nog sterker nog voren komt dan in de eerste studie.


Sojamelk reduceert kans op prostaatkanker


Mannen die dagelijks twee glazen sojamelk drinken - goed voor 400 gram - krijgen per dag 7 milligram daidzein en 10 milligram genistein binnen. Daidzein en genistein zijn isoflavonen. Isoflavonen hebben een antioestrogene werking, remmen de omzetting van testosteron in het agressieve DHT en hebben ook een direct remmend effect op kankercellen. De onderzoekers vermoeden dat die isoflavonen het effect veroorzaken. Een andere mogelijkheid is dat proteaseremmers in soja de beschermende werking van sojamelk verklaren.

Helemaal nieuw waren de bevindingen niet. Tien jaar, in 1989, waren kankeronderzoekers uit Hawaii ook al gestuit op de beschermende werking van sojaproducten. [Cancer Res. 1989 Apr 1;49(7):1857-60.] Mannen van Japanse origine hadden in die studie 65 procent minder kans op prostaatkanker hadden als ze vijf keer per week tahoe aten dan mannen die een keer per week of minder vaak tahoe op hun bord kregen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken