1 2 - 0 1 - 2 0 1 0
Sojasupplement maakt botten niet sterker (Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):218-30.)
Post-menopauzale vrouwen met een zittende westerse levensstijl houden met een pilletje met soja-isoflavonen hun botmassa niet op peil. Dat blijkt uit een studie van Iowa State University onder 224 vrouwen van 45-65 jaar. Het onderzoek duurde maar liefst 3 jaar.
In veel studies remt soja de afbraak van bot in post-menopauzale vrouwen. Dat is het werk van isoflavonen, fenolen die vastzitten aan het soja-eiwit, vermoeden voedingswetenschappers. In reageerbuisstudies maken die isoflavonen zich vast aan de beta-receptor voor estradiol. Bijna alle positieve effecten van estradiol, zoals de verbetering van de cholesterolspiegel, de groei van botten en de ontwikkeling van hersencellen zijn het gevolg van prikkeling van die beta-receptor. De meeste negatieve effecten van estradiol, zoals een verhoogde kans op sommige soorten kanker, zijn het gevolg van prikkeling van de alpha-receptor voor estradiol. Prikkeling van de beta-receptor schakelt die alpha-receptor min of meer uit.
Soja-eiwit is daarom een super food, tot afgrijzen van de vlees- en de zuivelindustrie. Met name Amerikaanse zuivel- en vleesconcerns voeren echter een harde mediacampagne die soja in een kwaad daglicht stelt en negatief gezondheidsnieuws over soja breed uitmeet, in de hoop dat consumenten dierlijke eiwitten blijven consumeren.
De studie waarover dit stukje gaat heeft niets met dat media-offensief te maken. Het zegt ook weinig over de gezondheidseffecten van volledige sojaproducten, zoals sojamelk, tahu of tempeh, maar wel iets over supplementen met soja-isoflavonen. Die houden het skelet niet op peil, zeggen de onderzoekers. Ze gaven 77 vrouwen elke dag 80 mg isoflavonen en 74 vrouwen dagelijks 120 mg isoflavonen. Drie jaar later constateerden de onderzoekers dat de vrouwen in beide groepen evenveel botmassa hadden verloren als vrouwen die een placebo hadden gekregen.
De onderzoekers sluiten niet uit dat hogere doses isoflavonen misschien toch een positief effect op de botmassa hebben. Bij de vrouwen die dagelijks 120 mg isoflavonen slikten bleef de botmassa in de heup wat beter op peil. Maar dat effect was klein.
Alle vrouwen slikten in de proef dagelijks 600 eenheden vitamine D3 en een have gram calcium.
In een Chinese studie werkten dezelfde doses van 80 en 120 mg isoflavonen wel. [Eur J Nutr. 2006 Sep;45(6):327-34.] Chinese vrouwen consumeren via hun dagelijkse voeding echter ook nog isoflavonen, terwijl Westerse vrouwen praktisch geen isoflavonen binnenkrijgen. Misschien werken isoflavonen pas in een hogere dosering dan de 80-120 mg/dag die de Amerikanen in hun studie hebben beproefd. Of misschien werken isoflavonensupplementen alleen als je ook volledige sojaproducten in je dieet hebt.
|
|
|