Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  In de pijplijn       Groeihormoon       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 3 - 0 4 - 2 0 0 3

IGF-1-preparaat SomatoKine bijna klaar voor de markt

Als alles meezit komt het nieuwe IGF-1-preparaat van het biotechbedrijf Insmed medio 2004 op de markt. Dat heeft Geofrey Allan, bestuurder van Insmed, in een brief aan de aandeelhouders bekend gemaakt. Het nieuwe preparaat heet SomatoKine en bevat verknutselde IGF-1-moleculen die het lichaam minder goed kan neutraliseren.

Het probleem met de klassieke IGF-1 is dat het hormoon zich vastmaakt aan het eiwit IGF-BP-1, waardoor het zijn werking verliest. IGF-BP-1 doet met IGF-1 ongeveer wat SHBG met testosteron doet. Een eiwit dat ook aan IGF bindt, maar de werking van IGF-1 intact laat, is IGF-BP-3. Insmed heeft van die wetenschap handig gebruik gemaakt en in SomatoKine zijn IGF-1 al van tevoren vastgeplakt aan IGF-BP3.

Bestuurder Allan schijft de aandeelhouders dat de Phase 3 Trials op het punt staan te beginnen. Als die positief uitvallen, begint het bedrijf meteen de procedure om wettelijke goedkeuring voor SomatoKine in Europa en de VS te krijgen. Insmed heeft al contacten met grote farmaceuten, die interesse hebben in het middel.

Een daarvan is een maker van de oude IGF-1, Pharmacia, die de productie van IGF-1 inmiddels heeft gestaakt. Insmed mag gebruik maken van alle papieren en kennis waarmee Pharmacia destijds zijn IGF-1 op de markt heeft gekregen.

In eerste instantie gaat Insmed SomatoKine lanceren als medicijn voor de kleine groep patienten met groeistoornissen die ongevoelig is voor groeihormoon. De FDA heeft, om de ontwikkeling van een medicijn voor die mensen te stimuleren, het IGF1-IGFBP3-complex alvast uitgeroepen tot een Orphan Drug. Daardoor kan Insmed allerlei ondersteuning van de overheid krijgen bij het produceren en vermarkten van zijn middel.

Op termijn hoopt Insmed dat artsen SomatoKine ook voor andere doeleinden gaan gebruiken. Het bedrijf denkt daarbij vooral aan suikerziekte. IGF-1 verhoogt de gevoeligheid van de receptoren voor insuline. Veel diabetici worden na verloop van tijd ongevoelig voor insuline en hebben aanvullende medicijnen nodig. Komt SomatoKine op die multi billion dollar markt, dan wordt het medicijn misschien een bockbuster. De kans dat er ampullen in het dopingmilieu terecht zullen komen is dan levensgroot.

Insmed heeft een financieel succes hard nodig. In 2002 moest het bedrijf ingrijpende bezuinigingen doorvoeren, en stopte het noodgedwongen de ontwikkeling van een ander experimenteel medicijn, INS-1. INS-1 moet, net als IGF-1, de receptoren voor insuline gevoeliger maken. Het middel bleek in trials de achteruitgang van de betacellen in de pancreas van suikerpatienten te remmen.

1. Geoffrey Allan. Insmed Chairman And CEO Provides Positive Outlook in Special Letter to Shareholders. BioWire2k via Businesswire.com, 1-4-2003.
2. Insmed Incorporated. Insmed Reports Data On Insulin Sensitizing Drug At American Diabetes Associations Annual Meeting. HealthWire, 17-3-2002.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken