Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       Zittende leefstijl       Vetzuchtepidemie    

0 1 - 1 2 - 2 0 0 7

  Je spieren verliezen het vermogen om vet te verbranden door zittende leefstijl (Diabetes. 2007 Nov;56(11):2655-67.)
Als je een paar uur achter elkaar zit - op de bank voor de TV of achter de PC - zonder dat je je spieren gebruikt, dan vermindert in je spiercellen de activiteit van het enzym skeletal muscle lipoprotein lipase of SMLPL. Dat enzym sluist vetten uit het bloed de spiercellen in, waar ze verbrand kunnen worden.
De onderzoekers van de University of Missouri-Columbia zijn eruit: een zittende leefstijl maakt dik - en niet alleen omdat je weinig energie verbruikt als je stil zit. Stilzitten, zonder dat je de grote spiergroepen in je benen of rug aanspant, schakelt het vermogen van het lichaam om vet te verbranden uit.
De onderzoekers deden proeven met varkens en ratten. Zaten de dieren een paar uur stil, dan was hun SMLPL voor negentig procent uitgeschakeld. Injecteerden de onderzoekers menselijke proefpersonen met vet dat ze door het lichaam konden volgen, dan bleek dat het vet in inactieve mensen werd opgeslagen in de vetlagen in de buik, en niet in de spieren terechtkwam.
Het onderzoek is gepubliceerd in Diabetes. [Diabetes. 2007 Nov;56(11):2655-67.]
De moraal is duidelijk: als je wilt afvallen moet je niet uren achter elkaar gaan zitten. Je moet af en toe opstaan en iets doen. Het hoeft geen intensieve beweging te zijn - ook lichte inspanning verhoogt de aanmaak van LPL. In epidemiologische studies blijkt ook dat lichte lichamelijke activiteit de kans op vetzucht vermindert - en de relatie tussen beweging en LPL verklaart volgens de onderzoekers waarom.
Een paar uur zitten achter elkaar verlaagt het LPL nauwelijks, blijkt uit een eerdere publicatie van dezelfde onderzoekersgroep, maar een hele morgen en middag inactief zijn verlaagt de concentratie van het LPL merkbaar. [J Physiol. 2003 Sep 1;551(Pt 2):673-82.]

Je spieren verliezen het vermogen om vet te verbranden door zittende leefstijl

De figuur van hierboven komt uit die publicatie uit 2003. Bij ratten die niet konden lopen (HU) verminderde in de werkloze spieren de activiteit van LPL na vier uur. Toen de onderzoekers de dieren na een halve dag in een molentje lieten lopen, was de activiteit in vier uur weer helemaal boven slanke Jan.
Dezelfde onderzoekers publiceerden in 2006 in de Journal of Applied Physiology [J Appl Physiol. 2006 Jan ;100 (1):249-57.] een artikel waaruit we de onderstaande figuur hebben gesnaaid.

Je spieren verliezen het vermogen om vet te verbranden door zittende leefstijl

2 9 - 1 1 - 2 0 0 7

  Wageningen onderzoekt het Sonja Bakker-dieet (Resource 29 November 2007)
[Offline]
Wat werkt nou het beste? Een afslankdieet zoals professionele dietisten dat maken op basis van de richtlijnen Goede Voeding? Het Sonja Bakkerdieet? Of afvallen volgens het Lady Line-concept?
Over iets meer dan een jaar weten we het. Als de uitkomsten binnen zijn van het experiment dat deze week in Wageningen begint.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken