0 4 - 0 9 - 2 0 1 0
Spiergroei zonder training met anabole warmtetherapie (Eur J Appl Physiol. 2010 Aug 28. [Epub ahead of print].)
In het land van de Kaatsutraining, wespensap, Yakult en de rijzende zon bestuderen onderzoekers de spierversterkende werking van hittebehandelingen. Met succes, blijkens een artikel dat binnenkort verschijnt de European Journal of Applied Physiology.
De onderzoekers beproefden een door de Kao Corporation ontwikkelde deken die warmte en stoom afgeeft. De onderzoekers wikkelden die deken bij 8 veertigers om een been, zodat de warmte in de spieren kon doordringen. De behandeling duurde 10 weken en was behoorlijk intensief. Vier dagen per week zaten de proefpersonen 8 uur lang met de deken om hun beenspieren. Die hadden normaliter van gemiddeld 34.9 graden, maar werden door de deken verhit tot 38.3 graden.
Door de warmtetherapie werden de beenspieren groter. Een beetje maar. Maar let wel, de mannen trainden niet.
Op de scans hieronder zie je de beenspieren voor en na 10 weken-durende behandeling. a = rectus femoris; b = vastus lateralis. Je ziet het niet met het blote oog, maar de rectus femoris nam toe met 6.1 procent en de vastus lateralis met 2.7 procent.
De spieren van de proefpersonen werden ook een beetje sterker. Op de beenbuigers - de hamstrings - had de hittebehandeling geen effect, maar bij de beenstrekkers nam de maximum isometric torque toe met 5.8 procent.
Hoe de warmtebehandeling een anabool effect kan hebben kunnen de Japanners niet vertellen. Ze hebben met o zo hippe genomicstechnologie honderden genen in de spiercellen gemonitord, en zijn daarna verdronken in een databrei waaraan ze geen touw konden vastknopen. Zo gaat dat met stokpaardjes die managers en ambtenaren de wetenschap door de strot duwen. Aanvankelijk lijkt het heel wat, maar als de glimmende folders zijn vergeeld en de subsidiepotten leeg zijn, dan valt het allemaal vies tegen.
De meest gangbare theorie is dat hittebehandeling heat shock proteins in de cel activeert. Onder normale omstandigheden bouwen heat shock proteins de androgeenreceptor 'in' waardoor die niet actief is. Dien je spiercellen hitte toe, dan laten de heat shock proteins de androgeenreceptor vrij. De androgeenreceptor wordt daardoor gevoeliger.
Op gen-niveau zagen de onderzoekers trouwens niks met heat shock proteins gebeuren. Misschien was dat anders geweest als ze niet naar de genen voor heat shock proteins hadden gekeken, maar naar de eiwitten zelf.
|
|
|