Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & leefstijl       Langer leven & suppletie       Kankerpreventie       Krachttraining    

1 0 - 1 0 - 2 0 0 9

  Spierkracht beschermt tegen kanker (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 May;18(5):1468-76.)

Het opbouwen van spiermassa en kracht beschermt tegen kanker. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of South Carolina in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. De Amerikanen volgden meer dan tienduizend mannen, die in de jaren tachtig werden onderzocht in de Cooper Clinic in Dallas tot 2003. Als mannen met wat zwaarder gewichten konden bankdrukken en leg-pressen was de kans kleiner dat ze overleden aan kanker.

Spierkracht beschermt tegen kanker
De mannen ondergingen in de jaren tachtig een uitgebreide sportmedische keuring. Daarom wisten de onderzoekers hoe fit ze waren en hoeveel lichaamsvet ze met zich meedroegen.

In 2008 publiceerden de onderzoekers ook al over hun onderzoek. Toen meldden ze dat sterke mannen langer leven, en dat spierkracht vooral beschermt tegen kanker. Heb je een gemiddeld of een hoog niveau van spierkracht, dan is je kans op kanker dertig procent kleiner dan als je krachtniveau laag is. Een hoog krachtniveau beschermt ietsiepietsie beter dan een gemiddeld krachtniveau, maar dat verschil mag geen naam hebben.

De onderzoekers ontdekten dat spierkracht de kans op een dodelijke vorm van kanker vermindert ongeacht je lichaamsgewicht. In de grafiek hieronder splitsten ze het beschermende effect van spierkracht uit naar BMI. Zwart = laag krachtniveau; grijs = gemiddeld niveau; wit = hoog niveau.


Spierkracht beschermt tegen kanker


Hetzelfde gebeurt als de onderzoekers uitsplitsen naar lichaamsvet. Je bent beter af als je vetpercentage aan de lage kant is, maar ook als je wat meer vet in je lichaam hebt beschermt spiermassa.


Spierkracht beschermt tegen kanker


Fitheid beschermt tegen kanker. Het allermooiste is het als je fit en sterk bent. Als je niet fit bent is het beschermende effect van spierkracht niet zo groot.


Spierkracht beschermt tegen kanker


De onderzoekers keken in hun studie ook naar typen kanker. Lichaamskracht beschermde tegen alle soorten, uitgezonderd prostaatkanker. Het sterkste was het effect op kanker in het spijsverteringskanaal.

De onderzoekers vermoeden dat spiermassa beschermt doordat spiercellen anabole hormonen wegzuigen uit het lichaam. Dezelfde hormonen die spiergroei veroorzaken, IGF-1 voorop, stimuleren ook de groei van tumoren.

De onderzoekers zijn duidelijk over de implicaties van hun studie. "It is biologically plausible to reduce cancer mortality death rates among men by promoting regular resistance training involving the major muscle groups of the upper and lower extremities at least 2 days per week", schrijven ze."Resistance and aerobic exercise should complement each other."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken