Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Detectie van anabolen       Anabolica & risico's       Anabolica & studies    

0 2 - 0 2 - 2 0 0 9

  Spierweefsel bodybuilder sterft af na site injection stanozolol (J Athl Train. 2009 Jan-Feb;44(1):98-100.)
De 39-jarige bodybuilder die zich bij het Sheba Medical Center in het Israelische Tel-Hashomer meldde verging van de pijn in zijn rechterschouder. Hij kon het gewricht niet meer bewegen. Gisteren nog wel. Maar nadat hij er een paar milliliter stanozolol in had gespoten, en toen was gaan trainen, niet meer.
De man had voor zijn doen niets raars gedaan. Hij trainde al acht jaar met gewichten, vijf keer per week, en gebruikte daarvan al zeven jaar anabolen. De afgelopen periode spoot hij vier keer per week stanozolol in zijn schouders.
De artsen onderzochten de bodybuilder. Hij had geen koorts, maar zijn rechterschouder was rood en opgezwollen. Voor de rest was de bodybuilder van buiten normaal. Voor zover je de fysiek van een goed doortrainde bodybuilder normaal kunt noemen.


Spierweefsel bodybuilder sterft af na site injection stanozolol


Van binnen was er bij de bodybuilder echter van alles aan de hand, ontdekten de artsen toen ze zijn bloed en urine analyseerden. Je ze de uitslag van de test hieronder. De urine van de bodybuilder was oranje-bruin van kleur.
De hoge concentratie creatinekinase in zijn bloed wees op grootschalige schade aan spiercellen - medische term: rhabdomyolyse. Op scans konden ze zien waar die schade zat: in de rechterdelts van de bodybuilder.


Spierweefsel bodybuilder sterft af na site injection stanozolol


De artsen gaven de bodybuilder natriumbicarbonaat om het zuur in zijn bloed te neutraliseren. Zo beperkten ze de schade aan zijn nieren. De bodybuilder knapte snel op. Na vier dagen was de pijn stukken minder en kon hij zijn schouder weer gebruiken. Hij kon terug naar huis. Hij herstelde volkomen en trainde nog lang en gelukkig.
De onderzoekers waren verbaasd over het geval. Rhabdomyolyse komt voor bij mensen die een ontploffing of een instorting hebben overleefd, of bij sporters na een extreme training. Onderzoekers vinden het ook wel eens bij anabolengebruikers - maar dit soort spierschade, die zich beperkt tot een stukje spier waarin een chemische sporter zojuist een site injections heeft gepleegd is nieuw.
De artsen denken dat een combinatie van factoren heeft geleid tot de spierschade bij de bodybuilder. Ze vermoeden dat de ingespoten vloeistof niet op tijd uit het spierweefsel verdween, en haarvaten dicht drukte. Daardoor kregen spiercellen onvoldoende zuurstof en stierven ze af.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken