Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining     Creatine  Creatine     Horror & Sensatie  Horror & sensatie    

1 2 - 0 5 - 2 0 0 7

  Spierweefsel in benen sterft af door creatine (Clin J Sport Med. 2007 Jan;17(1):78-9.)
Onderzoekers van de University of Washington beschrijven een gruwelijk geval van een ogenschijnlijk gezonde bodybuilder van 22 jaar. De man meldt zich bij een arts als hij al tien dagen donkere urine heeft
Creatine
en kramp in zijn kuiten en bovenbenen.
Hij gebruikt naar eigen zeggen geen verboden middelen. Wel experimenteert hij al vier maanden met megadoses creatine. De man slikt elke dag maar liefst tachtig gram.
De symptomen beginnen pas als hij besluit vaker te gaan trainen, en twee keer per dag onder het ijzer gaat.
De artsen ontdekken dat de bloedsomloop in de benen van de man in gevaar komt omdat het spierweefsel zo zeer is opgezwollen dat het de vaten afklemt. In het bloed van de bodybuilder vinden de artsen aanwijzingen voor aanzienlijke spierschade. De concentratie creatine-kinase in het bloed ligt om te beginnen een factor tachtig boven het niveau waarbij artsen ongerust worden. Ten tweede ligt het myoglobine op 5100 nanogram per milliliter. Beide signalen wijzen op grote hoeveelheden kapotte spiercellen, die hun inhoud aan het bloed afgeven.
Rhabdomyolise, heet dat. Rhabdomyolise kan de nieren en de lever, die
Spierweefsel in benen sterft af door creatine
de spiercelinhoud moeten wegzuiveren, onherstelbaar beschadigen.
Als de man pijn in zijn benen krijgt, besluiten de artsen tot een operatie waardoor het bloed weer vrijelijk kan stromen. Ze halen afgestorven spierweefsel weg in de vastus intermedius en vastus lateralis van de bodybuilder. Tegelijkertijd dienen ze hem veel water toe en diuretica, om de enorme hoeveelheden creatine zo snel mogelijk uit zijn lichaam te verwijderen.
De man haalt het.
De artsen denken dat de creatine-overdosis de spieren van de man zoveel heeft laten opzwellen dat de bloedtoevoer in gedrang kwam. "This increase in cellular water content could induce muscle edema leading to ischemia and rhabdomyolysis, especially if a person is performing strenuous exercise."

"It is possible that our patient was using other supplements such as growth hormone, anabolic steroids, insulin, diuretics, or other drugs that could confound a potential cause and effect relationship between rhabdomyolysis and creatine. We relied on his history that he was taking only creatine to supplement his training."

Clin J Sport Med. 2007 Jan;17(1):78-9.

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers zulke horrorgevallen beschrijven. In 2000 beschreef een legerarts een geval van een bodybuilder die een jaar lang elke dag 25 gram creatine gebruikte, en bijna zijn benen verloor.
Feit is wel dat er anekdotes circuleren over gebruikers van creatine die spierkramp of hoofpijn krijgen. We hebben ons altijd afgevraagd of die - meestal - onschuldige bijwerkingen in de anekdotes in verband staan met de ernstige gevallen in de medische literatuur.
Er is een theorie dat verontreinigingen in goedkope creatine de bijwerkingen veroorzaken. Daar geloven we niet zo in. Mensen die slecht reageren op creatines reageren meestal slecht op alle creatines, ongeacht de fabrikant.
Onze theorie is dat de bijwerkingen het gevolg zijn van omzettingsproducten van creatine die het lichaam zelf aanmaakt. Sommige mensen maken daar misschien meer van dan andere, of breken ze minder
Methylguanidine
makkelijk af.
Als we in de literatuur gaan zoeken naar verdachte creatinemetabolieten, dan stuiten we als eerste op methylguanidine. Methylguanidine is een omzettingsproduct van creatinine. In dierstudies en reageerbuisstudies remt de verbinding de aanmaak van het enzym NO in de vaatwanden. Daardoor vernauwen vaten zich, en stijgt de bloeddruk, ontdekten Italiaanse onderzoekers in de jaren negentig. [Life Sci. 1997;61(13):1283-91.]
Methylguanidine zou wel eens een aanvullende verklaring kunnen zijn voor creatine-bijwerkingen als hoofdpijn, kramp en misschien zelfs de extreme gevallen uit de medische literatuur.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken