0 9 - 0 9 - 2 0 0 8
Spirulina activeert antikankerfactor (Ann Nutr Metab. 2008;52(4):322-328.)
Honderdduizenden mensen slikken spirulina. De tabletten of capsules met de groen-blauwe alg bevatten een keur van mineralen, vitamines en nog onbekende verbindingen die volgens de supplementenmakers een hele reeks positieve gezondheidseffecten zouden hebben. Helemaal onzin is het niet, doet een Koreaans onderzoek vermoeden. Spirulina verhoogt in het lichaam de concentratie van de
cytokine interleukine-2.
De Koreanen gaven tachtig proefpersonen die de zestig waren gepasseerd elke dag acht gram spirulina in de vorm van tabletten. Zo'n tablet zie je hiernaast. In totaal consumeerden de proefpersonen dagelijks veertig pillen, zestien weken achtereen.
Grote effecten op de cholesterolspiegel en andere lipiden vonden de Koreanen niet. De totale hoeveelheid cholesterol in het lichaam liep een beetje terug, maar dat was de moeite niet. In het bloed lieten merkers bovendien zien dat de antioxidantwerking toenam. Wel vonden de onderzoekers interessante effecten op de aanmaak van eiwitten die het immuunsysteem aansturen. Voor de mannen zie je die hieronder.
De effecten van de spirulinasuppletie op de vrouwen verschilde niet wezenlijk. De aanmaak van interleukine-2 gaat omhoog.
Onderzoekers vinden interleukine-2 razend interessant. Interleukine-2 remt reacties waarbij het immuunsysteem per abuis het lichaam aanvalt, zoals dat gebeurt bij artritis en diabetes. Dat komt omdat interleukine-2 een groeifactor is voor de T-regulator-cellen, die het immuunsysteem in evenwicht houden. Bovendien stimuleert interleukine-2 de immuuncellen van het aangeboren immuunsysteem zoals de natural killer cells.
Een synthetische variant van interleukine-2, Proleukin, is op de markt als medicijn tegen kanker.
Naarmate mensen ouder worden vermindert de aanmaak van interleukine-2. Die vermindering is een onderdeel van de cascade van ontstekingsreacties die ouderdom met zich meebrengt, en die ons uiteindelijk doodt. Het Koreaanse onderzoek suggereert dan ook dan spirulina misschien een anti-verouderingssupplement is. De onderzoekers zelf formuleren het wat voorzichtiger. "These results suggest that spirulina is a promising agent as a functional food for elderly people", concluderen ze in hun studie.
Onderzoekers stuitten al eerder op aanwijzingen dat spirulina geen nonsenssupplement is. Zes jaar geleden haalden Amerikaanse onderzoekers de wetenschapsbijlagen van de kranten toen ze konden aantonen dat spirulina de hersenen van oude proefdieren laat functioneren als die van jonge.
|
|
|