0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportdoping       Duurtraining       Duursportsupplementen     Spirulina   Spirulina    

1 0 - 1 1 - 2 0 0 8

  Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen (Eur J Appl Physiol. 2006 Sep;98(2):220-6.)
Het algensupplement Spirulina platensis beschermt de spieren van hardlopers tijdens intensieve training en verhoogt hun uithoudingsvermogen. Dat ontdekten Taiwanese onderzoekers die proeven deden met zestien studenten.
De Taiwanezen gaven acht studenten drie weken lang elke dag 7,5 gram spirulina in de vorm van capsules van 0,5 gram.
Spirulina
De studenten moesten die verdelen over die innames, elk bij een maaltijd. Een controlegroep kreeg capsules met soja-eiwit.
Na die drie weken lieten de onderzoekers de studenten lopen een treadmill. Ze verhoogden daarbij om de zoveel minuten de snelheid en de helling van het masjien, en keken vervolgens wanneer de studenten afhaakten. Voor de liefhebbers: de onderzoekers volgden het Bruce-protocol. [Google] Voor en na de exercitie namen de onderzoekers bloed af.
De studenten die spirulina hadden gebruikt hadden meer uithoudingsvermogen, zie je hieronder. TE = time to exhaustion. In hun bloed vonden de onderzoekers bovendien meer melkzuur. LA = lactic acid.

Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen

De suppletie verhoogt de aanmaak van de beschermende enzymen SOD en GPx in de spieren, maken de onderzoekers op uit de analyse van het bloed van de studenten. Merkers van spierschade, zoals MDA en LDH, gaan in de spirulinagroep daarentegen omlaag.

Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen

De Aziatische wetenschappelijke cultuur is bangiger dan de Westerse. Daarom concluderen de Taiwanezen dat spirulinasuppletie de spiercel voorbereidt op de aanslag van intensieve training. Keuring volgens de heersende opvatting. Wijzelf, ongehinderd door kennis van zaken, vermoeden echter dat spirulina iets ingrijpends doet in de stofwisseling van de spiercel, en dat die daardoor op een zuiniger en tegelijkertijd effectiever manier in zijn energiebehoefte gaat voorzien.
De Taiwanezen suggereren in hun conclusie in bedekte termen dat spirulina wel eens een interessant supplement voor duursporters zou kunnen zijn dat de scherpe kantjes van het gebruik van verboden middelen afvijlt. "If taking spirulina has the effect on exercise related advantage, it could probably decrease the side effect and dependence, which usually appear with long-term use of artificial concentrated compounds on human body".
Of lezen wij dat nou verkeerd?
Het onderzoek is betaald door Fareast Microalgae Industry, een producent van spirulina.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken