2 2 - 1 2 - 2 0 0 9
Spirulina verbetert uithoudingsvermogen hardlopers (Med Sci Sports Exerc. 2010 Jan;42(1):142-51.)
Geef hardlopers elke dag 6 gram spirulina, en hun uithoudingsvermogen verbetert met 10 procent. Dat blijkt uit een humane studie die sportwetenschappers van de University of Thessaly in Griekenland binnenkort publiceren in Medicine & Science In Sports & Exercise. Het eenvoudige algensupplement laat spiercellen meer vetten verbranden.
Een paar jaar geleden ontdekten Taiwanese onderzoekers dat spirulinapillen het uithoudingsvermogen van studenten verhogen en bovendien hun spieren beschermen tegen schade door inspanning. De Grieken deden die studie opnieuw, maar dan met 9 redelijk getrainde studenten. De proefpersonen liepen gemiddeld al 3 jaar elke week minstens 2 keer hard.
De proefpersonen moesten twee keer op de loopband zo hard lopen als ze konden, een keer met een placebo, en een keer met spirulina. De proefpersonen begonnen met lopen op met een snelheid van 10 km/uur. De onderzoekers verhoogden die snelheid elke minuut met 1 km, net zolang totdat de proefpersonen dat niet meer volhielden.
De proefpersonen slikten 4 weken voordat ze moesten lopen elke dag 6 gram pillen met Spirulina platensis. De pillen kwamen uit de fabrieken van het Griekse Algae AC. De proefpersonen slikten bij elke grote maaltijd 2 gram.
Hieronder zie je dat de suppletie de tijd dat de proefpersonen konden rennen verlengde.
De spieren van de hardlopers verbruikten tijdens het lopen iets meer vetten en iets minder koolhydraten.
De onderzoekers meetten in het bloed van de proefpersonen de concentratie van een aantal lichaamseigen antioxidanten. Het meest duidelijk reageert het tripeptide glutathion (GSH), zie je hieronder.
Het lichaam maakt glutathion zelf. Het molecuul maakt vrije radicalen onschadelijk, en verandert daardoor in een ander molecuul: GSSG. Het enzym glutathionreductaseverknutselt GSSG weer terug naar zijn actieve vorm. Vandaar dat onderzoekers vaak kijken naar de ratio tussen GSH en GSSG. Veel GSSG en weinig GSH betekent moleculaire stress - en dus schade.
Dat was bij de hardlopers niet het geval. De concentratie GSSG steeg evenveel als die van GSH, zie je hieronder.
De prestatieverbetering is het gevolg van een verhoogde verbranding van vet en de toegenomen aanmaak van GSH, denken de onderzoekers. Hoe die laatste twee met elkaar samenhangen, daarover laten ze zich niet uit. Wij, niet gehinderd door kennis van zaken, vermoeden dat carotenen in spirulina in spiercellen op dezelfde knoppen drukken als een polyfenol als quercetine. Het bijzondere is dat quercetine - voor zover je dat uit de studies kunt afleiden - vooral goed werkt bij mensen die niet zijn getraind. In dit onderzoek gebruikten de onderzoekers jonge sporters die dat wel waren.
|
|
|