Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Functional foods       Duursport & voeding       Duursportsupplementen    

2 7 - 0 4 - 2 0 1 0

  Sportdrank ietsiepietsie betere energieleverancier dan energiereep (Med Sci Sports Exerc. 2010 Mar 19. [Epub ahead of print].)

Voor duursporters die hun energievoorziening tijdens een training of wedstrijd op peil willen houden werken energierepen net zo goed als energiedrankjes. Dat schrijven sportwetenschappers van de University of Birmingham en voedingsconcern Nestlé binnenkort in Medicine & Science in Sports & Exercise. Strikt genomen werken drankjes ietsiepietsie beter, maar het verschil is subtiel.

Sportdrank ietsiepietsie betere energieleverancier dan energiereep
Studies hebben aangetoond dat duursporters beter presteren als ze tijdens sessies extra glucose, fructose en andere simpele koolhydraten innemen. Als je alleen glucose inneemt, kan je lichaam daarvan per minuut maximaal 1 gram oxideren. Mengsels van suiker werken beter. Daarvan kan je lichaam per minuut 20-50 procent meer verbranden. Allemaal textbook stuff. Minder duidelijkheid is er over de beste vorm waarin sporters hun simpele koolhydraten kunnen innemen: opgelost in een sportdrank, of in vaste vorm als een reep.

[Waarom niet als gedroogd fruit? Gedroogd fruit zit toch ook vol met suikers - plus allemaal interessante plantaardige verbindingen? Maar gedroogd fruit kost bijna niks, en kapitaalkrachtige bedrijven als Nestlé verdienen er niks aan. Dus wordt het ook niet onderzocht.]

De onderzoekers deden een experiment met 8 doortrainde duursporters, die drie uur moesten fietsen op 50 procent van hun maximaal vermogen. De ene keer kregen de proefpersonen alleen water, de andere keer een sportdrank met fructose en glucose in een verhouding van 2:1 [DRINK], en weer een andere keer water plus een reep met fructose en glucose [BAR]. De totale inname van water was alle keren gelijk aan elkaar, net als de totale hoeveelheid koolhydraten tijdens BAR en DRINK.

De proefpersonen verbruikten tijdens DRINK en BAR evenveel suikers. Maar de herkomst van die suikers verschilde. Tijdens DRINK verbrandden de sporters ietsiepietsie meer toegediende suikers en ietsiepietsie minder suikers die al in het lichaam aanwezig waren.


Sportdrank ietsiepietsie betere energieleverancier dan energiereep


Ook was tijdens DRINK de concentratie glucose in het lichaam iets hoger. Waarschijnlijk heeft lichaam meer moeite om de suikers uit een reep op te nemen dan de suikers uit een sportdrank.


Sportdrank ietsiepietsie betere energieleverancier dan energiereep


Al met al waren de verschillen tussen de effecten van een drankje en een reep zo subtiel dat de onderzoekers concludeerden dat "carbohydrates from a solid BAR is effectively oxidized during exercise and can be a practical form of supplementation alongside other forms of carbohydrates". Maar als jij echt het uiterste uit jezelf wilt halen, dan denk je daar misschien anders over.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken