Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Hydratie       Duursport & supplementen       Duursport & voeding    

2 4 - 0 7 - 2 0 0 9

  Sportdrank met suiker herstelt vochtbalans langduriger dan water (Nutrition. 2009 Sep;25(9):905-13.)

Je gaat hardlopen en je gaat veel vocht gaat verliezen, en je kunt maar een beperkte hoeveelheid frisdrank met je meenemen. Dan kun je beter kiezen voor een product met suikers dan voor water. Bewegingswetenschappers van de Britse Loughborough University ontdekten dat een drank die voor tien procent uit glucose bestaat de vochtspiegel langduriger herstelt dan een drank met weinig of geen glucose.

Sportdrank met suiker herstelt vochtbalans langduriger dan water
Als je lichaam uitdroogt, en enkele procenten van zijn gewicht verliest doordat je zweet, functioneren je hersenen en spieren minder goed. Ook herstel van inspanning verloopt minder voorspoedig. Rehydratie kan je daarvoor behoeden. Het snelste werken drankjes die isotoon zijn, en voor 6-8 procent bestaan uit glucose. Dat is bekend. Maar de onderzoekers wilden weten hoelang drankjes de vochtspiegel herstellen. Dus lieten ze zes mannelijke vrijwilligers fietsen totdat ze twee procent van hun lichaamsgewicht waren kwijtgeraakt. Daarna dronken de mannen totdat ze het verloren vocht weer hadden aangevuld. De ene keer dronken ze een drankje zonder glucose, de andere keer een drankje met 2 procent glucose, en de andere keer een drank met 10 procent glucose. Alle dranken bevatten 25 mmol natrium.

Gewone hypertone frisdrank bestaat voor 12-14 procent uit suikers. De onderzoekers noemen hun drank met 10 procent glucose dan ook 'mild hypertoon'.

De drank met 10 procent glucose leidde na inname tot de kleinste urineproductie, vertelt de figuur hieronder.


Sportdrank met suiker herstelt vochtbalans langduriger dan water


De proefpersonen dronken om te rehydreren bijna twee liter. Dronken ze vocht zonder suiker, dan waren ze daarvan zes uur later 1.45 liter weer kwijtgeraakt. Dronken ze een drank met 2 procent glucose, dan hadden hun nieren zes uur later alweer 1.2 liter vocht uitgescheiden. Dronken ze een drank met 10 procent glucose, dan verloren ze slechts 1.05 liter. Suikers zorgen er dus voor dat je lichaam vocht langer kan vasthouden, en de vochtbalans dus langduriger op peil blijft.

De figuur hieronder vertelt je het effect van de uitgeteste dranken op de vochtbalans.


Sportdrank met suiker herstelt vochtbalans langduriger dan water


De sportdrank met tien procent glucose leidde wel tot een voller gevoel. Dat betekent misschien dat sporters in de praktijk uit zichzelf niet genoeg van een drank met tien procent glucose zullen drinken, vrezen de onderzoekers. "This may result in a cessation of fluid ingestion before positive fluid balance has been attained, thereby hindering the rehydration process", schrijven ze. In hoeverre die vrees gerechtvaardigd is hebben de Britten niet onderzocht.

De Britten vermoeden ook dat ze nu wel weten hoe je een vochtbalans het allerbeste kunt herstellen: door een complete maaltijd te gebruiken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken