0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Water & hydratie       Duurtraining & cardio       Duursport & voeding    

1 6 - 0 1 - 2 0 0 9

  Sporten met flesje water is leuker (Appetite. 2007 Mar;48(2):193-8.)
Langdurige hardloop- of cardiosessies worden stukken aangenamer als je daarbij water drinkt. Drinken zorgt er bovendien voor dat je je na je training energieker voelt. Dat schrijven sportwetenschappers van Loughborough University in Appetite.
Het aanvullen van verloren water tijdens sportsessies bevordert de prestaties. Het stimuleert anabole processen, het bevordert de verbranding van vetten,
Sporten met flesje water is leuker
het verhoogt de afgifte van groeihormoon en - at last but not least - het houdt de stijging van de cortisolspiegel binnen de perken.
De Britten kijken in hun publicatie niet naar fysiologische, maar naar mentale effecten van watersuppletie. Ze laten in hun studie vijftien getrainde duursporters - die minstens drie keer per week sporten - negentig minuten lopen op een band, op zeventig procent van hun VO2max. Dat is het inspanningsniveau waarbij een kletskous uit het westen van Nederland met horten en stoten nog een gesprek kan voeren, maar een beetje stuggerd uit de noordelijke provincies zijn mond houdt.
De ene keer dronken de proefpersonen water [FR], de andere keer niet [NR]. Voordat ze gingen lopen dronken de proefpersonen in de FR-groep per kilo lichaamsgewicht vijf milliliter water. Daarna dronken ze elke twintig minuten twee milliliter per kilo lichaamsgewicht.
Toen de onderzoekers de sporters vroegen hoe leuk of hoe on-leuk ze het rennen vonden, ontstonden de onderstaande curven. Hoe hoger de curven, des te plezieriger ervoeren de sporters hun activiteit.


Sporten met flesje water is leuker


Water drinken maakt de activiteit dus plezieriger.
De onderzoekers vroegen hun proefpersonen ook hoe opgewonden, kalm of vermoeid ze waren. Daar kwam niets uit. Maar toen ze de sporters vroegen hoe energiek ze zich voelden, zagen de onderzoekers wel een effect van de watersuppletie.


Sporten met flesje water is leuker


Water drinken tijdens duurtraining zorgt ervoor dat je je na afloop energieker voelt.
Water is dus ook een mentaal pepmiddel. Je zou bijna gaan denken dat water een drug is in plaats van een voedingsmiddel. Geen wonder dat je water kunt overdoseren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken