Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven door psychologie       Immuunsysteem       Psychologie       Cortisol    

2 5 - 0 5 - 2 0 0 9

  Sporters minder vaak ziek door cursus 'Omgaan Met Stress' (Ann Behav Med. 2003 Winter;25(1):66-73.)

Een korte training die sporters leert omgaan met psychologische stress vermindert het aantal dagen dat zwaar trainende sporters ziek zijn. Dat blijkt uit een studie van stress-onderzoeker Frank Perna, die in 2003 verscheen in de Annals of Behavioral Medicine.

Cortisol
Intentensieve training doet de cortisolspiegel stijgen. Dat is een natuurlijk verschijnsel, maar een te hoge cortisolspiegel is ronduit slecht voor sporters. Psychologische stress, bijvoorbeeld door ingrijpende gebeurtenissen in het leven van sporters, verhoogt de cortisolspiegel ook. Sporters die te maken krijgen met sterfgevallen of ingrijpende ruzies, maken na zware training nog meer cortisol aan dan normaal. Krachtsporters met veel stress in hun leven boeken minder progressie dan krachtsporters zonder stress.

Een cursus die sporters leert omgaan met stress verlaagt de cortisolspiegel, ontdekte Perna in 1998. Maar is dat effect zo sterk dat sporters daardoor ook minder vaak ziek zijn? Of beter presteren? Perna kwam pas in 2003 met een gedeeltelijk antwoord op die vraag - in de vorm van een studie waarin Perna 34 roeiers eerst een stresscursus liet volgen en ze vervolgens drie maanden volgde. In de cursus leerden achttien sporters in zeven sessies wat stress precies is, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, en mentale technieken om stress te blokkeren zoals visual motor behavioral rehearsal, emotive imagery en cognitive restructuring. Zestien sporters in de controlegroep volgden die cursus niet.

In een periode van drie maanden, waarin de sporters een zwaar trainingsschema volgden, onderzocht Perna vervolgens hoeveel dagen de sporters gemiddeld ziek waren of hoe vaak ze een arts moesten bezoeken.


Sporters minder vaak ziek door cursus 'Omgaan Met Stress'


CBSM = stresscursus. "A time-limited CBSM intervention designed specifically for an athlete population may be an effective prophylactic treatment to reduce the incidence of injury and illness among competitive athletes", concludeert Perna. Da's heel mooi. Maar gaan sporters door een stresscursus ook beter presteren? Op die vraag geeft het onderzoek van Perna geen antwoord. Het promotie-onderzoek van de Australische sportwetenschapper Jared West uit 2008 doet dat wel. [espace.library.uq.edu.au] Min of meer.

West, verbonden aan de University of Queensland, gaf roeiers een stresscursus, en volgde ze daarna dertien weken. In die periode trainden de sporters zwaar. De sporters die geen cursus hadden gevolgd boekten minder goede tijden op de 2000 meter, en gingen drie procent achteruit. De sporters die wel een stresscursus hadden gekregen bleven op niveau.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken