Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Krachttraining       Duur- & cardiotraining       Yoga & meditatie    

0 2 - 1 1 - 2 0 0 7

  Sporters presteren niet beter na sportmassage (Br J Sports Med. 2004 Apr;38(2):173-6.)
Sporters die zich tussen twee sessies laten masseren presteren niet beter dan sporters die rusten. Dat concluderen bewegingswetenschappers van de University of Stirling in Schotland.
Er is niet zo verschrikkelijk veel onderzoek naar het effect van massage op sporters, aldus de onderzoekers. Goed, er is een studie die zegt dat massage helpt. In dat onderzoek presteerden lange afstandlopers pal na een trainingssessie beter als ze na de sessie een korte massage hadden gekregen. Volledig overtuigend was dat onderzoek echter niet. De masseurs behandelden alleen de kuiten en hamstrings van de lopers, de massages duurden erg kort, en zo waren er nog wat van die dingetjes.
Dat kan beter, dachten de onderzoekers. Dus gingen ze zelf proeven doen met negen jonge sporters. Die moesten eerst zo hard fietsen als ze konden. Daarna behandelden masseurs de benen van de sporters - die daarna nog een keer moesten fietsen.
Een andere keer deden de proefpersonen precies hetzelfde, maar dan zonder massage.
Toen de onderzoekers het vermogen meetten dat de sporters konden opwekken zagen ze wel verschillen, maar die waren niet statistisch significant.

Sporters presteren niet beter na sportmassage

De massage had evenmin effect op de melkzuurspiegel in het bloed van de sporters.

Sporters presteren niet beter na sportmassage

De onderzoekers vonden wel een psychologisch effect: toen de sporters moesten vertellen hoe vermoeid ze waren.

Sporters presteren niet beter na sportmassage

De onderzoekers weten niet of die verminderde vermoeidheid nou echt positief is. In trials waarin sporters niet na, maar pal voor hun training gemasseerd worden, blijkt dat die behandeling spieren belemmert om maximaal te presteren. Massage, maar ook spieren oprekken, doet iets met de zenuwen in de spieren. Masseren koppelt de spieren als het ware tijdelijk een beetje los van de hersenen. Dat, denken de onderzoekers, verklaart de verminderde vermoeidheid van de proefpersonen.

0 9 - 1 1 - 2 0 0 7

  Kristallen dumbells die je niet meer wegstopt onder je bed (inventorspot.com November 07, 2007)
Nog niet op de markt, maar al bedacht, deze luxe uitziende Crystal Dumbells. Gemaakt van metaal en glas, ontsproten aan het brein van ontwerper Alex Undall moeten deze trainingsattributen er zo duur uitzien dat je ze na gebruik niet wegmoffelt op een plekje waar niemand ze ziet. In plaats daarvan stel je ze trots ten toon. Zo zorg je er meteen voor dat jijzelf niet vergeet om te trainen.
Een krankzinnig idee, aldus een anonieme reactie onderaan de pagina.
"Are they insane? Every now and then, you DROP the weights you work with. Or, worse, smash them together. Steel can stand up to the punishment, but glass will eventually shatter and fling some pieces in your eyes if you aren't lucky."

0 8 - 1 1 - 2 0 0 7

  De oestrogenen in ons drinkwater komen uit ons eigen lichaam (Resource 8 November 2007) [Offline]
In onze rivieren en meren, en zelfs in ons drinkwater, zitten steeds meer vrouwelijke hormonen. Onze lichamen hebben ze zelf gemaakt, of we hebben ze zelf in onze lichamen gestopt. Een makkelijke oplossing is er niet, vreest een Wageningse promovenda.
Volgens het onderzoek van milieutechnoloog Titia de Mes breken de traditionele zuiveringsinstallaties negentig procent van de oestrogenen af. Dat zou eigenlijk 99,9 procent moeten zijn. De zuiveringsinstallaties kunnen wel beter werk afleveren, maar dan moet het zuiveringsproces langer gaan duren en hebben we dus ook groter installaties nodig.
"We zullen onze manier van zuiveren radicaal moeten veranderen", concludeert De Mes. "Dat is alleen betaalbaar als we het afvalwater van onze toiletten apart gaan zuiveren. Alleen op die manier kun je intensiever en langer zuiveren zonder dat de kosten de pan uit rijzen."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken