Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Ornithine       L-Arginine       NO-Boosters    

0 4 - 0 4 - 2 0 0 9

  Sprint tijdens duurinspanningen sneller door L-ornithine (Nutr Res. 2008 Nov;28(11):738-43.)

Het aminozuur L-ornithine verbetert het uithoudingsvermogen en vermindert vermoeidheid tijdens langdurige inspanning. Japanse onderzoekers ontdekten dat suppletie met L-ornithine ervoor zorgt dat je tijdens langdurige inspanningen meer energie overhoudt om te versnellen tijdens korte sprints.

L-Ornithine
De onderzoekers gaven zeventien proefpersonen zeven dagen elke dag twee gram ornithine. Op de achtste dag kregen de proefpersonen zes gram van het aminozuur. Op die dag voerden de onderzoekers hun experimenten uit. Ze herhaalden hun proeven een andere keer, en gaven hun proefpersonen toen een placebo.

Ornithine komt vrij tijdens de ureumcyclus. Dat is een keten van reacties waarin het lichaam ammonia en afgewerkte eiwitten afvoert uit het lichaam. Extra ornithine versnelt die reacties waardoor het lichaam sneller ammonia en andere stikstofverbindingen uit het bloed verwijdert. Dat betekent dat de vermoeidheid door inspanning vermindert.

De onderzoekers lieten hun proefpersonen vier uur fietsen op 80% van the heart rate at the anaerobic threshold. Een half uur nadat de proefpersonen waren gaan fietsen en een half uur voordat de proefpersonen klaar waren lieten de onderzoekers de proefpersonen tien seconden zo hard fietsen als ze konden.


Sprint tijdens duurinspanningen sneller door L-ornithine


De suppletie zorgde ervoor dat de snelheid die de proefpersonen tijdens de sprint ontwikkelden minder afnam tijdens de rit. Dat effect gaat samen met een verminderde opbouw van de ammoniaspiegel in het bloed.


Sprint tijdens duurinspanningen sneller door L-ornithine


"It is difficult to obtain sufficient amounts of L-ornithine from ordinary meals for antifatigue", schrijven de onderzoekers. "In this study, we used L-ornithine synthesized by the fermentation method. We recommend L-ornithine intake as a nutritional supplement in cases of fatigue."

Het onderzoek is betaald door Kyowa Hakko Kogyo, een producent van L-ornithine.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken