0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Medische horror       Injecties & hygiëne       Anabolen & risico's       Anabolen & studies    

0 1 - 0 1 - 2 0 1 0

  Spuitgezwel in bodybuilders zet artsen op verkeerde been (Hum Pathol. 2009 Dec 28. [Epub ahead of print].)

Artsen die bij gespierde patiënten verdachte gezwellen in armen, schouders, billen of benen vinden moeten niet meteen groot alarm slaan, maar eerst eens doorvragen of de betreffende personen verboden middelen hebben ingespoten. Dat concludeert de Canadese patholoog Ilan Weinreb binnenkort in Human Pathology. Hij ontdekte relatief onschuldige gezwellen bij anabolengebruikers.

Als een arts een gezwel vindt in een lichaam, dan denkt hij automatisch aan kanker. De cellen in kankergezwellen zijn ontspoord. Ze groeien en vermenigvuldigen zich. Kwaadaardige kankercellen verplaatsen zich door het lichaam, en gaan groeien in en ten koste van vitale organen. Ze zijn dodelijk. Vandaar dat artsen meteen willen
Spuitgezwel in bodybuilders zet artsen op verkeerde been
grijpen als ze kanker vinden. Maar niet alle gezwellen in het lichaam zijn een gevolg van kanker. De gezwellen die patholoog Weinreb bij 2 chemische bodybuilders vond waren onschuldig.

In de afgelopen jaren onderzocht Weinreb gezwellen bij bodybuilders. Eén van die bodybuilders was een man van 49 jaar met een groot gezwel in zijn dij. [Waarschijnlijk op de plek waar je hierboven een injectienaald ziet. - red.] Aanvankelijk dachten de artsen dat ze moesten opereren, maar toen de man vertelde dat hij op de plaats van het gezwel normaliter anabolen injecteerden namen ze eerst een monster. Het gezwel was geen kanker. De artsen besloten dat ze het gezwel beter konden laten zitten.

Een ander geval betrof een bodybuilder van ergens in de 30. Hij had in zijn bovenarmen, diep in het spierweefsel, een gezwel waarover de artsen zich aanvankelijk nogal zorgen maakten. Daarom haalden ze het helemaal weg. Een jaar later kwam de bodybuilder terug - dit keer met een gezwel in zijn dij. De kanker was uitgezaaid, vreesden de artsen. Totdat de man vertelde dat hij op de locatie van beide gezwellen zijn anabolen injecteerde.

Toen de artsen het gezwel in de dij onderzochten ontdekten ze de waarschijnlijke oorzaak van het gezwel: ze vonden foreign body giant cells. Dat zijn immuuncellen van het lichaam die je vaak vindt in de buurt van een plek waar lichaamsvreemd materiaal in het lichaam is gekomen. Het immuunsysteem gebruikt de foreign body giant cells om de lichaamsvreemde cellen in te kapselen. Je ziet de foreign body giant cells in de bodybuilder hieronder.


Spuitgezwel in bodybuilders zet artsen op verkeerde been


De holtes die je hierboven ziet bevatten volgens Weinreb "obvious foreign material". Dat lichaamsvreemde materiaal, vermoedt Weinreb, was met de anaboleninjecties het lichaam binnengekomen.

Weinreb vermoedt dat de pseudotumoren bij bodybuilders vindt deels het gevolg zijn de niet-steriele omstandigheden waaronder steeds meer anabolen in illegale werkplaatsen inelkaar worden geflanst. Een andere factor is misschien dat de anabolen zelf het immuunsysteem prikkelen tot heviger ontstekingsreacties.

Artsen die gezwellen bij bodybuilder onderzoeken zouden eerst moeten nagaan of die het gevolg zijn van injecties met anabolen, vindt Weinreb. Dat kost moeite, want veel gebruikers zwijgen liever over hun anabolengebruik. Maar omdat spuitgezwellen meestal niet gevaarlijk zijn, loont doorvragen de moeite. Het scheelt "unnecessarily aggressive surgery".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken