Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Afslankmedicijnen       Afvallen       Low-carb & Low-glyc    

2 3 - 0 1 - 2 0 1 0

  Stoppen met Atkins? Dik in een oogwenk (Nutr Metab (Lond). 2009 Nov 19;6:46.)

Een dieet met weinig koolhydraten - zoals het Atkinsdieet geldt nog steeds als een effectieve manier om af te vallen. Als je goed reageert op een dieet met weinig koolhydraten, dan is het misschien verstandig als je permanent low carb blijft eten. Uit een dierstudie, die Amerikaanse voedingsonderzoekers van Purdue University publiceerden in Nutrition & Metabolism, kun je afleiden dat je waarschijnlijk versneld dik wordt als je na enkele weken low carb-dieet weer 'normaal' gaat eten.

De onderzoekers deden een experiment met ratten, en verdeelden hun proefdieren in twee groepen. De ene helft kreeg eerst 8 weken Atkinsachtig voer, de andere helft kreeg standaardvoer. Na 8 weken kregen de Atkinsratten weer gewoon voer. Met het voer van de andere groep proefdieren veranderde niets. In week 16 bepaalden de onderzoekers wat voor effect het overstappen op gewoon voer had gehad.

Wel - de Atkinsratten werden in de tweede helft van het experiment versneld zwaarder. CH = ratten die zestien weken standaardvoer krijgen; KD = low carb-dieet; KD:CH = ratten die eerst 8 weken Atkinsiaans aten, en daarna 8 weken standaardvoer kregen. Je ziet hieronder dat de ratten in die laatstgenoemde groep versneld zwaarder worden.


Stoppen met Atkins? Dik in een oogwenk


Het toegenomen lichaamsgewicht komt op het conto van de vetmassa. Hieronder zie je wat er gebeurde met de epididymale vetreserves. Dat is een merker voor de totale vetmassa.


Stoppen met Atkins? Dik in een oogwenk


De oorzaak van de toename van het lichaamsgewicht is eenvoudig. De ratten gaan door de omschakeling van Atkinsiaans voer naar standaardvoer meer eten.


Stoppen met Atkins? Dik in een oogwenk


De toegenomen eetlust van de omgeschakelde ratten zou wel eens het werk kunnen zijn van het eetlusthormoon ghreline. Ghreline is een hormoon dat vrijkomt als je maag leeg is. De aanmaak van ghreline neemt door de overstap van low carb- naar standaardvoer flink toe.


Stoppen met Atkins? Dik in een oogwenk


De onderzoekers weten niet zeker in hoeverre je hun resultaten mag extrapoleren naar mensen. Een reden voor die aarzeling is het type voer dat de onderzoekers gebruikten. Hun low carb-voer was ook extreem high fat en eigenlijk ook wel low protein. Als mensen low carb gaan eten, betekent dat ook high protein.


Stoppen met Atkins? Dik in een oogwenk


Toch wagen de Amerikanen zich aan een conclusie. "The current data suggest that continued maintenance on a low carbohydrate diet may play a role in prevention of increased body weight and caloric intake." Het reduceren van de inname van koolhydraten helpt het gewicht onder controle te houden - maar dan moet je die inname wel blijvend laag houden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken