Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport & voeding       Supplementen voor duursporters       Eiwitten       Aminozuren    

0 8 - 0 8 - 2 0 0 7

  Straks op de markt: PeptoPro-poeder (Reed 01-08-2007) [Offline]
Consumenten die DSM's peptide-preparaat PeptoPro willen gebruiken zijn nu nog aangewezen op producten als Total Recovery van MDY of ZellMax van MultiPower. De makers van die producten hebben PeptoPro van DSM gekocht en verwerkt in hun eiwitpoeders of hersteldranken. Dat gaat veranderen, maken wij op uit de presentatie van nieuwe producten die DSM in Amsterdam heeft gegeven.
Straks op de markt: PeptoPro-poeder
De ingredientenreus gaat - in eerste instantie exclusief voor Nederlandse topsporters - PeptoPro-poeder produceren dat je zelf kunt aanlengen met water.
DSM ruikt geld in de markt voor duursporters en bodybuilders, die geinteresseerd zijn in producten die het herstel van fysieke inspanning versnellen. Nu kopen die nog producten van kleinere bedrijven waar PeptoPro in is verwerkt. DSM zint kennelijk op een short cut waarlangs het direct(er) aan consumenten kan verkopen.
Het zal niet lang duren voordat het kant-en-klare PeptoPro-poeder op de consumentenmarkt opduikt.
Goeroes beweren dat je pal na de training eiwitten moet innemen voor een optimaal herstel. Na de training hebben je spiercellen aminozuren nodig, zeggen ze.
Wel - dat van die aminozuren klopt. Maar eiwitten vlak voor, tijdens en vlak na de training werken niet optimaal. Zelfs snel opneembare wheyeiwitten hebben
Straks op de markt: PeptoPro-poeder
minimaal anderhalf uur nodig om de maag te verlaten en de dunne darm te bereiken. Ze komen dus te laat. Paradoxaal genoeg heb je nog het meeste baat bij eiwitten na de training als je ze anderhalf uur voor de training inneemt.
Dat geldt niet voor PeptoPro. PeptoPro bestaat uit piepkleine peptidenstukjes van twee of drie aminozuren. Enzymen hebben ze van caseine-eiwitten geknipt. Door hun geringe omvang, die geringer is dan die van de eiwitketens in whey, neemt het lichaam de di- en tripeptiden sneller op. Uit Nederlandse, Duitse en Amerikaanse studies moet blijken dat PeptoPro prestatiebevorderend werkt.
In een proef met vijftig Duitse Olympische atleten lieten de onderzoekers de sporters - op de nuchtere maag - eerst fietsen op maximaal vermogen tot hun bloed verzuurd was.
Straks op de markt: PeptoPro-poeder
Daarna moesten de sporters vier uur rusten en kregen ze vier keer 330 milliliter van het sportdrankje Re-Charge met PeptoPro. (Per honderd milliliter vijf gram PeptoPro.) De controlegroep kreeg een placebo met alleen suikers.
Na die vier uur moesten de sporters nog een keer fietsen. De onderzoekers meetten toen hoeveel vermogen de sporters konden opwekken, en vergeleken dat met het vermogen dat de sporters eerder op de dag konden genereren. De tweede keer presteerden sporters iets minder, maar bij de sporters die PeptoPro hadden gekregen was de afname kleiner.

Straks op de markt: PeptoPro-poeder

Niet alle sporters reageerden even goed op PeptoPro, aldus de Duitsers. "All athletes performed less well during the second bout of exercise than during the first bout.39 out of the 50 athletes performed better in the second bout after drinking Re-Charge, 2 performed equally, and 9 performed less well."
Onderzoekers uit Maastricht deden een soortgelijk experiment. Zij lieten ervaren sporters zichzelf eerst leegrijden, en vulden vervolgens hun glucose aan met drankjes. De sporters die drankjes met PeptoPro hadden gekregen presteerden enkele uren later vijf procent beter. Die prestatieverbetering is ongeveer gelijk aan het ergogene effect van cafeine, aldus de Maastrichtenaren.

Straks op de markt: PeptoPro-poeder

Het effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de aminozuren de aanmaak van insuline verhogen - in de figuur hierboven links - en zo sneller het glucose uit het bloed laten verdwijnen - rechts in de figuur.
Wielrenners die PeptoPro gebruiken rijden sneller, ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse James Madison University tenslotte. [npicenter.com 2006-08-09]
De onderzoekers lieten hun proefpersonen zestig kilometer fietsen en elke vijf kilometer tweehonderd milliliter sportdrank drinken. Die bevatte of koolhydraten of koolhydraten met PeptoPro. Dronken de renners PeptoPro, dan reden ze die zestig kilometer 49 seconden sneller.
De studies laten natuurlijk de vraag open: werkt een flinke inname van ordinaire, relatief goedkope eiwitten voor de training niet veel beter dan die paar gram retedure peptiden na de training?
Straks op de markt: PeptoPro-poeder
Zolang onderzoek nog duurder is dan peptiden zal op die vraag wel geen antwoord komen.
Overigens is DSM niet het eerste bedrijf dat peptiden voor sporters maakt. Enkele jaren geleden deed ingredientenfabrikant Quest ook al een gooi naar de markt voor hersteldrankjes met Hyprol, een peptidepreparaat uit graan-eiwit.
Hyprol zat in Extreme Sport, een sportdrankje van Extreme Drinks. Geen flauw idee of dat nog op de markt is.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken