0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone methoden voor spiergroei       Rekken & strekken       Krachttraining       Duurtraining    

1 1 - 1 0 - 2 0 0 9

  Strekken voordat je gaat trainen vermindert kracht (Journal of Strength and Conditioning Research Oct 2009 23(7) 2149-54.)

Als je voordat je met gewichten gaat trainen eerst je spieren stretcht, dan gaat dat ten koste van de kwaliteit van je training. Je boet in aan kracht, schrijven onderzoekers van Sao Paulo State University binnenkort in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Strekken voordat je gaat trainen vermindert kracht
De onderzoekers experimenteerden met twee dozijn vrouwen die gemiddeld 65 jaar oud waren. De vrouwen waren drie maanden voordat ze werden onderzocht begonnen met fitness, en trainden drie keer per week. In het bewegingslaboratorium van de onderzoekers moesten de vrouwen met hun benen maximaal kracht zetten.

De ene keer rekten de vrouwen eerst hun beenspieren op met oefeningen als de Standing Unilateral Quadriceps Stretch - je ziet hem hierboven. De vrouwen gebruikten een statische vorm van strekken. Daarbij rek je de spieren op met langzame bewegingen en houd je de stretch meerdere seconden aan. De onderzoekers testten de maximale kracht toen een paar keer achter elkaar. De andere keer lieten de vrouwen het strekken achterwege.

De maximale kracht die de vrouwen in hun benen konden ontwikkelen verminderde door het strekken. Dat zie je in de tabel hieronder. MVC staat voor maximal voluntary contraction. Het is een maat voor kracht.


Strekken voordat je gaat trainen vermindert kracht


Toen de onderzoekers electroden op de beenspieren van de vrouwen aansloten, zagen ze dat het strekken de electrische activiteit in de spieren niet verminderde. Control = zonder strekken. De S-metingen zijn met tussenpozen van vijf minuten na elkaar gedaan. VM = vastus medialis, VL = vastus lateralis, BF = biceps femoris.


Strekken voordat je gaat trainen vermindert kracht


Bewegingswetenschappers zijn al vaker gestuit op het negatieve effect van statisch strekken voor de training. Een theorie die dat effect moest verklaren was dat strekken de aansluiting van spieren op het zenuwstelsel verslechtert. Die theorie klopt dus niet. Strekken verandert waarschijnlijk iets in de spier zelf.

"If static stretching is used to improve flexibility, then it is recommended that this stretching is not practiced just before the performance of activities that require high levels of muscular force", concluderen de onderzoekers. Ze benadrukken dat ze een statistische vorm van stretchen hebben onderzocht, en dat ze dus niets over andere vormen van strekken kunnen zeggen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken