Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Duurtraining       Psychologie       Cortisol    

2 2 - 0 5 - 2 0 0 9

  Stress? Na de training explodeert je cortisolspiegel (Int J Behav Med. 1995;2(1):13-26.)

Als je veel psychologische stress hebt in je leven - omdat bijvoorbeeld belangrijke mensen in je omgeving zijn overleden, omdat je in een scheiding ligt of omdat je ruzie hebt - maakt je lichaam na een workout exponentieel meer cortisol aan dan normaal. Dat blijkt uit een inmiddels klassiek onderzoek van Frank Perna and Sharon McDowell onder veertig Amerikaanse topsporters, dat in 1995 verscheen in de International Journal of Behavioral Medicine.

Cortisol
Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat het lichaam zoveel mogelijk energie steekt in de energievoorziening, ten koste van de spieropbouw en het immuunsysteem. Vandaar dat sporters vaker ziek worden of blessures krijgen als ze onder stress staan of overtraind zijn. De onderzoekers, verbonden aan de University of Miami en het US Olympic Training Center, vroegen zich af of de afgifte van cortisol alleen wordt bepaald door training. Ze vroegen zich af of life stress - in de vorm van ingrijpende gebeurtenissen in het leven van sporters - ook een factor was.

Om op die vraag een antwoord te geven deden de onderzoekers een proef met veertig wielrenners en roeiers, die voor de VS deelnamen aan de Olympische Spelen. De onderzoekers ondervroegen de sporters over potentieel stressveroorzakende gebeurtenissen in hun leven. Aan de hand daarvan verdeelden ze de sporters in twee groepen: een high stress- en een low stress-groep. Daarna moesten alle sporters gaan fietsen. De onderzoekers verhoogden geleidelijk de weerstand die de proefpersonen daarbij moesten overwinnen. Ze fietsten zichzelf helemaal leeg.

Vlak voor, na de sessie en een dag later maten de onderzoekers de cortisolspiegel van de proefpersonen. De figuur hieronder vertelt hoe de cortisolspiegel reageerde op de sessie.


Stress? Na de training explodeert je cortisolspiegel


Bij de sporters met weinig stress verlaagde de trainingssessie de cortisolspiegel. Bij de sporters met veel life stress gebeurde precies het tegenovergestelde. "Perhaps the most interesting finding was that the low-LES group experienced a rapid significant decrease in cortisol after exercise, whereas the high-LES group experienced a significant increase in cortisol level, which remained elevated one day later", schrijven de onderzoekers. Dat "one day later" slaat op de Post-test(2)-meting.

Als je het buiten het veld, het krachthonk of de sintelbaan zwaar voor de kiezen krijgt, is het misschien een idee om niet elke dag te trainen, maar na elke training minimaal een dag rust in te bouwen. Daardoor krijgt je lichaam tijd om de verhoogde cortisolspiegel te normaliseren.

Verleden jaar ontdekten sportwetenschappers van de University of Texas at Austin dat life stress de progressie van krachtsporters fors vermindert.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken