Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Levensverlenging       Hart & bloedvaten       Psychologie    

1 6 - 0 3 - 2 0 0 8

  Stress op het werk werkt hartaanval in de hand (Eur Heart J. 2008 Mar;29(5):640-8.)
Hoe meer stress je werk met zich meebrengt, des te groter is je kans op een hartaanval. Dat schrijven cardiologen van University College London deze maand in de European Heart Journal. Voor slechts eenderde kun je het schadelijke effect van stress ondervangen door je leefstijl gezonder te maken. Voor tweederde dus niet.
De onderzoekers volgden tienduizend ambtenaren tussen 1989 en 2004. Ze ondervroegen de ambtenaren over de stress op hun werk, en registreerden hun gezondheid. Zo wilden ze vooral meer te weten komen over het mechanisme waarlangs stress schadelijk is voor hart en bloedvaten.
Dat werkstress slecht voor je is, dat is inmiddels bekend. Maar hoe het verband precies in elkaar zit, en hoe sterk het precies is, daarover weten onderzoekers nog weinig.
Hieronder zie je een aantal verbanden tussen stress en hart- en vaatziekten die de onderzoekers hebben gevonden. De kans van de ambtenaren die gedurende de studie geen last van stress zeiden te hebben staat op 1.

Stress op het werk werkt hartaanval in de hand

Hoe meer werkstress, des te groter is de kans op hart- en vaatziekten. Je ziet dat oudere werknemers beter tegen stress kunnen dan jongere. Ouderen laten zich waarschijnlijk niet meer de kop gek maken door het management. [Daarom hebben managers een voorkeur voor jongere medewerkers. Die werken zich makkelijker
Stress op het werk werkt hartaanval in de hand
dood - red.]
De onderzoekers keken vervolgens naar de impact van leefstijlfactoren op de kans dat je door werkstress hart- en vaatziekten ontwikkelt. Vooral gezonde voeding lijkt impact te hebben. Hoe minder groenten en fruit je eet, des te makkelijker leidt werkstress tot hart- en vaatziekten.
Drinken en roken vermindert de schadelijke impact van serieuze werkstress een beetje. Niet-drinken komt in de studie als een risicofactor naar voren, terwijl rokers met serieuze stress maar een lichte verhoging van de kans op hart- en vaatziekten lijken te hebben. Over dat 'beschermende' effect van roken lees je in mediaberichten om begrijpelijke redenen geen woord. [BBC 23 January 2008]
Insuline-resistentie verhoogt eveneens de kans op hartaanvallen door stress. Hiernaast zie je het verband
Stress op het werk werkt hartaanval in de hand
tussen hart- en vaatziekten en ATPIII. Dat is een samengestelde merker voor het metabool syndroom op basis van de buikomvang, de concentratie triglyceriden in het bloed, het HDL, de bloeddruk en de suikerspiegel 's morgens voor het ontbijt.
Het metabool syndroom is het gevolg van een te grote vetmassa, te weinig lichaamsbeweging en een voedingspatroon met te veel slechte koolhydraten en slechte vetten.
Als de onderzoekers berekenen in hoeverre de ambtenaren zelf iets aan de schadelijke impact van werkstress kunnen doen, komen ze tot een ontnuchterende conclusie.
"There was a sixteen per cent reduction in the hazard ratios when behavioural risk factors were adjusted for, and a similar reduction when adjusting for the overall metabolic syndrome", schrijven ze. "Adjusting for both health behaviours and the metabolic syndrome reduced the work stress–CHD association by approximately 32 per cent."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken