Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kankerpreventie       Plantaardige extracten       Echinacea       Immuunsysteem    

1 7 - 0 4 - 2 0 0 9

  Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid (Phytother Res. 2005 Aug;19(8):689-94.)

Extracten van het plantje Echinacea purpurea verhogen bij besmetting met het verkoudheidsvirus de aanmaak van immuuncellen en maken het verloop van de ziekte dragelijker. Dat ontdekten voedingsonderzoekers van de Canadese University of Alberta toen die een commercieel Echinaceapreparaat uittestten. De maker van dat product, Factors R & D Technologies, financierde het onderzoek.

Echinacea
De onderzoekers deden hun proef met 150 vrijwilligers. Zodra die verkouden werden, begonnen die het vloeibare Echinaceaproduct Echinilin te slikken. Op de eerste dag slikten de proefpersonen acht doses van elk vijf milliliter, op de andere dagen namen ze drie doses. Dat deden de vrijwilligers een week achter elkaar.

Echinacea verminderde de ernst van de symptomen. TDDS = total daily symptom scores; E = Echinacea; P = placebo.


Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid


Toen de onderzoekers monsters namen van het bloed van de proefpersonen, zagen ze dat Echinacea het totale aantal immuuncellen verhoogde. Het aantal neutrofielen en monocyten nam toe, maar het aantal lymfocyten verminderde juist. De immuuncellen gingen zich door de suppletie ook anders gedragen. Echinacea verhoogde aanvankelijk de hoeveelheid toxische stoffen die de neutrofielen uitbraakten, maar die hoeveelheid nam na verloop van tijd af. Dat effect geeft de onderstaande figuur weer. 3T = effect na twee dagen; 8T = effect na zeven dagen.


Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid


Waarschijnlijk zorgt Echinacea ervoor dat de immuuncellen meer endogene antioxidanten aanmaken. Dat zou de productie van toxische verbindingen door de immuuncellen verminderen.

De onderzoekers vermoeden dat Echinacea het niet-lerende en primitieve deel van het immuunsysteem stimuleert. Dat is het deel van het immuunsysteem dat binnenvallende indringers en foute cellen onmiddellijk aanvalt. Als de ziekte verder is gevorderd remt Echinacea 'secundaire ontstekingen', speculeren de Canadazen.

Metastudies hebben de effectiviteit van Echinacea aangetoond. Als je Echinacea slikt halveert je kans op een verkoudheid. Vooral de combinatie met vitamine C zou goed werken. De actieve stoffen in Echinacea zijn alkamides, cholorogeenzuur en polysaccharides. Van de alkamides is inmiddels bekend dat ze interacteren met de CB2-receptor.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken