Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  MSM       Chondoitin       Gewrichten       Glucosamine    

0 9 - 1 0 - 2 0 0 8

  Studie: glucosamine beschermt knie niet tegen artrose (Arthritis Rheum. 2008 Sep 29;58(10):3183-3191.)
Mensen met artrose in hun knie hebben geen baat bij glucosaminesupplementen. Tot die conclusie komen onderzoekers die voor de Amerikaanse overheid op zoek zijn naar effectieve alternatieve behandelingen voor osteoarthritis - zoals medici artrose ook wel noemen. Maar dat wil niet zeggen dat de onderzoekers glucosamine hebben afgeschreven.
De onderzoekers volgden 350 patiënten met osteoartritis twee jaar lang. Alle patiënten hadden last van hun knieën. Een deel van hen kreeg dagelijks een placebo, een deel 1500 milligram glucosamine, een deel 1200 milligram glucosaminesulfaat, een deel slike een mix van glucosamine en glucosaminesulfaat en een deel slikte tenslotte elke dag tweehonderd milligram van de ontstekingsremmer celecoxib.
Hieronder zie je het effect van de behandelingen. De onderzoekers hebben hun gegevens gesplitst. KL Grade 2 staat voor patiënten die door hun ziekte steeds meer bewegingsruimte in hun gewricht kwijtraken. KL Grade 3 staat voor patiënten die er nog een graad erger aan toe zijn. In hun gewricht groeit botweefsel.

Studie: glucosamine beschermt knie niet tegen artrose

Hoe minder de JSW [= joint space width] toeneemt, of hoe meer die afneemt, des te beter het is. De figuur hierboven geeft de groei of afname aan ten opzichte van wat er gebeurt met de placebogroep.
De patiënten in de KL Grade 3-groep werden dus allemaal slechter door de behandeling. De effecten waren overigens statistisch niet significant. De patiënten in de KL Grade 2-groep reageerden wel positief op de behandeling. Vooral ordinaire glucosamine sloeg aan. Ook die effecten waren trouwens niet significant.
De onderzoekers weten niet of ze nu moeten concluderen dat glucosamine niet werkt. "While we found a trend toward improvement among those with moderate osteoarthritis of the knee in those taking glucosamine, we were not able to draw any definitive conclusions", zegt de eerste auteur Allen Sawitzke op NutraIngredients.com. [nutraingredients.com 30-Sep-2008]
Die omzichtigheid komt ook omdat de onderzoekers twijfelen hoe ze hun resultaten moeten interpreteren. De bevindingen van de onderzoekers sporen niet met de bestaande literatuur. De ontstekingsremmer had bijvoorbeeld geen effect, en deed het net zo goed of net zo slecht als de supplementen. Verder is het raar dat glucosaminesulfaat het beter doet dan gewone glucosamine. Uit andere studies blijkt iets anders.
Volgens een overzichtsstudie van Cochrane [Cochrane Database Syst Rev. 2005 Apr 18;(2):CD002946] maakt het uit welk glucosaminesupplement onderzoekers gebruiken. Volgens de review komen uit studies waarin de preparaten van Rotta Pharmaceuticals zijn getest positieve resultaten. Uit studies met andere preparaten niet. Overigens heeft Rotta die positieve studies ook betaald.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken