Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Afslanken       Overgewicht       Sensatie    

2 5 - 0 6 - 2 0 1 0

  Studie: kinderen van nu zijn slappelingen (J Sci Med Sport. 2010 May;13(3):323-8.)

De conditie van de jongens en meisjes van 9-12 jaar is huiveringwekkend slecht. Dat ontdekten gezondheidwetenschappers van de Amsterdamse VU die de fitheid van kinderen van nu vergeleken met die van kinderen uit 1980. Inderdaad, de patatgeneratie van 1980 was een schande voor Nederland. Maar de lichting Xbox is nog veel, veel erger.

Studie: kinderen van nu zijn slappelingen
De onderzoekers testten in 2006 de neuromotor fitness van meer dan tweeduizend kinderen. Neuromotor fitness is niet de aerobe fitness die je meet op een loopband, maar de vaardigheden die kinderen aanspreken als ze spelen, zoals muscle strength, flexibility, speed of movement, and coordination. De onderzoekers gebruikten 8 deeltests.


Studie: kinderen van nu zijn slappelingen


In 1980 hadden onderzoekers dezelfde tests gedaan met evenveel en evenoude kinderen. Toen de Amsterdammers hun uitslagen vergeleken met die van 26 jaar eerder, zagen ze dat die over de gehele linie achteruit waren gegaan. Vooral bij de leg lift test en de bent-arm hang scoort de computerverslaafde papjeugd beroerder dan de toch al niet zo fitte patatjeugd van 1980.


Studie: kinderen van nu zijn slappelingen


De leg lift test voer je uit als je ligt. Je probeert in zo weinig mogelijk tijd je benen gestrekt verticaal omhoog te brengen. In de bent-arm hang hang je aan een stang en probeer je zo lang mogelijk te blijven hangen.

Beide tests spreken de spierkracht aan. Omdat kinderen nu sneller in de puberteit komen dan in 1980, en spieren sterker worden in de puberteit, zou je verwachten dat kinderen juist beter presteren op de tests. Maar kennelijk is het effect van de Nintendo groter dan van vroegrijpe testikels en eierstokken.

Een positieve uitzondering lijkt de standing high jump, waarbij de kinderen zo hoog mogelijk recht omhoog moesten springen. Kinderen springen immers hoger dan in 1980. In de tabel hieronder zie je dat jongens van 12 jaar in 2006 4 cm hoger springen dan in 1980. Meisjes springen 2.6 cm hoger.


Studie: kinderen van nu zijn slappelingen


De tabel vertelt niet dat de jongens en meisjes nu langer zijn dan in 1980. Gemiddeld waren de jongens in 2006 4 cm langer dan in 1980. Meisjes waren zelfs 5 cm langer. Als je daarmee rekening houdt, dan is ook de sprongkracht van de Nederlandse kinderen afgenomen.

De Nederlanders waren zo'n veelbelovend volk. Ze bouwden dijken, fokten tulpen, ontwikkelden houten schoenen waarin geraniums zich uitstekend in thuisvoelen en speelden eeuwenlang de baas in overzeese gebieden waar ze niks te zoeken hadden. En uiteindelijk degeneren ze tot meelijwekkende wezens die over pakweg vijftien jaar niet meer in staat zijn om nog langer dan 100 m rechtop te lopen. Sic transit gloria mundi.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken