Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven       Langer leven & suppletie       Langer leven & leefstijl       Positieve psychologie    

No translation yet

2 8 - 1 1 - 2 0 0 8

  Studie ontzenuwt mythe van de dure negentigplusser (Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Sep 9;105(36):13274-9.)
Goed nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over de ziektekosten van onze samenleving. Daarmee komen onderzoekers van de Deense universiteit van Odense in het sjieke PNAS. Volgens de Denen jaagt het groeiende aantal negentigplussers de samenleving niet op kosten, maar ontkomen negentigplussers er niet aan dat hun gezondheid verslechtert.
De onderzoekers benaderden alle Denen die waren geboren in 1905, en vroegen ze of ze wilden meewerken aan een onderzoek dat duurde van 1998 tot 2005. Zo kregen de onderzoekers het meest complete beeld ooit van de gezondheidsontwikkeling van deze groep super-ouderen.
De onderzoekers bestudeerden hun proefpersonen in 1998, 2000, 2003 en 2005. Elke keer vielen er ouderen af, omdat ze overleden of gewoon geen zin hadden om nog mee te werken. De figuur hieronder laat zien hoe de onderzoeksgroep steeds kleiner werd.


Studie ontzenuwt mythe van de dure negentigplusser


De figuur hieronder is complex. Hij vertelt hoeveel procent van de ouderen nog gezond genoeg was om voor zichzelf te zorgen. Je ziet allemaal boogjes. Als je een boogje volgt van links naar rechts, dan is het rechterpunt waar het boogje stopt het meetpunt waarop de ouderen waren overleden.

Studie ontzenuwt mythe van de dure negentigplusser

Hoe ouder de super-ouderen in dit cohort werden, des te langer konden ze dus voor zichzelf zorgen. Dat impliceert waarschijnlijk ook dat het de samenleving geen cent meer gaat kosten als negentigplussers steeds minder haast krijgen om te overlijden, vermoeden de onderzoekers. Dat de ouderen in de leeftijdsklasse van de negentigplussers steeds ouder worden, betekent immers niet dat er steeds meer ongezonde mensen bijkomen.
Toen demografen aantoonden dat steeds meer mensen steeds ouder zouden worden, ontstond de vrees dat dat vergrijzing zou inhouden dat de samenleving zich zou moeten ontfermen over steeds meer fragiele kasplantjes. Steeds ouder, dachten de demografen, betekent immers steeds ongezonder. Die vrees is in ieder geval voor de negentigplussers ongezond.
De studie suggereert ook dat het investeren in gezondheid en levensverlenging loont. De extra jaren die je daardoor wint zijn niet automatsich "zieke jaren".
De meeste negentigplussers zullen er echter niet aan ontkomen dat hun gezondheid verslechtert. Interessant detail: in zowel Europa als de VS woont veertig procent van de negentigplussers op zichzelf. Ze hebben geen verplegers nodig om voor zichzelf te zorgen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken